Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Δημοσιεύθηκε στις: 21 Νοεμβρίου 2012, 13:50

Σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού στο Βασιλί Φαρσάλων

Σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε στο Βασιλί ώστε να εξετάσει τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση για τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην Βουλή στα πλαίσια του τρίτου Μνημονίου.

Όπως τονίστηκε, «μέτρα που σε συνάρτηση με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων οδηγούν στην φτώχεια,  την εξαθλίωση και την καταστροφή  την μικρομεσαία αγροτιά.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την απόφαση για το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5000€ θα φορολογήσει άγρια αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ θα σημάνει και την κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ. Για φέτος η επιστροφή του ΦΠΑ μειώνεται στο 6%.  Η φορολόγηση της γης πολύ γρήγορα θα επεκταθεί σε όλους τους αγρότες.

Θα πληρώσουμε αυξημένα ασφάλιστρα κατά 70% για τον ΟΓΑ την ίδια στιγμή που επεκτείνεται και αυξάνει η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων στο 25%. Είναι αμφίβολο αν θα δοθεί ολόκληρο το ποσό για το υπόλοιπο 50% της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που ούτως ή άλλως περικόπτεται, όταν η τιμή του συνεχώς αυξάνει.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα είναι φουσκωμένοι τουλάχιστον 30% και νέα αύξηση θα αποφασιστεί τον Γενάρη. Το νερό ύδρευσης και άρδευσης έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Νέα υπέρογκα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι αγροτικές συντάξεις πετσοκόβονται.

Η επίθεση θα οξυνθεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020, με την δραστική μείωση των επιδοτήσεων και τους νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων,  αλλά και την διεύρυνση των εισαγωγών χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες. (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο κτλ).

Εκτιμήθηκε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για τα νέα μέτρα, για αυτό η ΕΟΑΣΝΛ και οι Α.Σ της Επαρχίας Φαρσάλων θα πραγματοποιήσουν σειρά ενημερωτικών περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά το επόμενο διάστημα.

Σε αυτές τις περιοδείες θα απαντήσουμε στην ηττοπάθεια, την μοιρολατρία, το ιδεολόγημα περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων που καλλιεργείται εκτεταμένα στους αγρότες ώστε να τους οδηγεί στην απογοήτευση και την αποδοχή της μοίρας τους.

Στην επαρχία Φαρσάλων, συνολικά στην Θεσσαλία,  υπάρχει πλούσια εμπειρία μαζικών αγώνων, ηρωικών πολυήμερων μπλόκων,  ξέρουμε πως ότι κατακτήσαμε ήταν με την σκληρή πάλη μας.  Είναι γεγονός πως χωρίς  αυτούς τους αγώνες, χωρίς τέτοιες αναμετρήσεις, θα ήμασταν ακόμα πιο κάτω. Θα είχαν περάσει τα μέτρα πιο γρήγορα, θα ήταν πιο πολλά και ακόμα πιο σκληρά.

Η επιτυχία ενός αγώνα δεν κρίνεται πάντα με το τι παίρνεις στο χέρι, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση και το σύστημα δεν έχουν την δυνατότητα να ελιχτούν μέσω μικροπαροχών όπως γινόταν στο παρελθόν. Είναι αλήθεια πως οι αγώνες που έχουμε είναι κατώτεροι των αναγκών και των περιστάσεων.

Τονίζουμε πως οι  αγώνες δε γίνονται εξ αποστάσεως, ούτε με ένα ανάθεμα στα καφενεία.  Χρειάζεται οργάνωση, αντοχή, πειθαρχία με στόχο την συνολική ανατροπή αυτών των πολιτικών ώστε να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και του λαού μας.

Να αναδείχνουν τον ένοχο και τις ευθύνες και να επιδιώκουν να αποτελούν αφετηρία κοινής δράσης και δυνάμωμα των δεσμών με τους εργαζόμενους, τους έμπορους και βιοτέχνες.

Είναι μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς. Κανένας δεν μπορεί να επιβιώσει μόνος του σήμερα όσο σκληρά και αν δουλεύει. Χρειάζεται συλλογικός αγώνας για να έχουμε αποτελέσματα, επιβάλλεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη στα χωριά μας.

Μετά τις περιοδείες στα χωριά θα υπάρξει νέα σύσκεψη των Δ.Σ των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας με στόχο την διοργάνωση συλλαλητηρίου στα Φάρσαλα το αμέσως επόμενο διάστημα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ