ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται ο 2ος τόμος των «Θεσσαλικών Μελετημάτων»

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 8 μ.μ., στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Κούμα 28 –Λάρισα) θα γίνει η παρουσίαση  του 2ου τόμου (2012) του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» που εκδίδει η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική και Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.)

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Τον δεύτερο τόμο θα παρουσιάσουν ο Νίκος Παπαθεοδώρου, γιατρός – ιστορικός, ο Αλέξης Καλέσης, δρ. συγκριτικής λογοτεχνίας – διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Λάρισας και η Ιουλία Κανδήλα, σχολική σύμβουλος φιλολόγων – πρόεδρος της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, προϊστάμενος επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Ο 2ος τόμος του περιοδικού «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ», 400 σελίδων, περιέχει πλούσια φιλολογική, ιστορική, αρχαιολογική, λαογραφική και λογοτεχνική ύλη. Όπως ο 1ος έτσι και ο 2ος τόμος έχει καλαίσθητη βιβλιοδεσία και γενικά είναι μια σπουδαία και προσεγμένη έκδοση που τιμά τη Θεσσαλία.

Περιλαμβάνει 15 μελέτες φιλολογικού, ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού περιεχομένου που αφορούν στη Θεσσαλία, συντάκτες των οποίων είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και ερευνητές.

Ειδικότερα στις 4 ενότητες περιλαμβάνονται:

Α. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Θ. ΝΑΚΑΣ, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών: Γλωσσοφιλολογικά στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (Τροπική – παρομοιαστική κ.ά. χρήσεις του ως και του σαν στα παπαδιαμαντικά Άπαντα)

Θ. Α. ΝΗΜΑΣ, φιλόλογος –  δρ ιστορίας: Ο πολιτικός Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η. ΚΕΦΑΛΑΣ, κριτικός λογοτεχνίας: Tα ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Θ. ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ, δρ. φιλολογίας -σχ. σύμβουλος: Οδυσσέα Ελύτη: «Προς Τροίαν». Η εκστρατεία στη χώρα του μεταθανάτου: Μια θεσσαλική –αιολική σκηνογραφία.

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ

Β. ΠΛΑΤΗΣ, φιλόλογος –δρ ιστορίας: «…εντεύθεν άρχεται η Ελλάς …. μέχρι Πηνειού ποταμού και Ομολίου μαγνητικής πόλεως»: Η «Ελλάδα» των περιηγητών, γεωγράφων και ιστορικών του 19ου αιώνα. Ιστορικο –γεωγραφικές προσεγγίσεις.

Κ. ΛΙΑΠΗΣ,          δάσκαλος – ερευνητής: Από το πηλιορείτικο 1821: Οι κατασκευασμένες χαροποιές ειδήσεις του Αγώνα και η περίπτωση του Άνθιμου Γαζή.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, δρ πολεοδομίας – χωροταξίας ΕΜΠ, Ο Αλμυρός και η ευρύτερη περιοχή του στον 19ο αιώνα: χριστιανικές και μουσουλμανικές κοινότητες.

Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογος –προϊσταμένη ΓΑΚ Αγιάς, Ο Θεσσαλός πολιτικός και διανοούμενος Μιλτιάδης Δάλλας

Δ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, φιλόλογος, Η συμβολή των Λαρισαίων στο Έπος του 1940-1941. Αγώνες και νεκροί.

Θ. ΝΗΜΑΣ, φιλόλογος – δρ ιστορίας,  Η εθνική αντίσταση 1941-44 στην περιοχή Αλμυρού και τα θύματά της. Στοιχεία για τη δράση του 52ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ από το ανέκδοτο Αρχείο του διοικητή του τχη Δημητρίου Κασλά

Γ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κ. ΜΑΝΤΖΑΝΑ, αρχαιολόγος, προϊσταμένη 19ης ΕΒΑ, Δύο παράλληλες παλαιοχριστιανικές βασιλικές στη θέση «Οβριάσα» του Πλατάνου Τρικάλων: μια πρώτη προσέγγιση.

Α. ΠΑΣΑΛΗ, αρχαιολόγος-αρχιτέκτων-καθηγήτρια ΤΕΙ Λάρισας, Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων

Ν. ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΟΣ, υπομηχανικός – ερευνητής, Τα κτίρια των παλαιών φυλακών Τρικάλων

Δ. ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

S. BAUD- BOVY, μουσικολόγος –λαογράφος, Ανημίτονες και διατονικές κλίμακες στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι (με βάση γυναικεία τραγούδια της Θεσσαλίας).

Β. ΚΑΪΜΑΚΑΜΗΣ, επ. καθηγητής ΑΠΘ, Αράκλοι –Αράπηδες: Τα δρώμενα του καρναβαλιού στον Κοκκινοπλό Ολύμπου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις