ΚΟΣΜΟΣ

Το τέλος της επιδημίας AIDS είναι πλέον ορατό, εκτιμά ο ΟΗΕ

Το τέλος της επιδημίας του AIDS «δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).

Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Συνολικά 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, Τα νέα κρούσματα επίσης παρουσιάζουν ετήσια μείωση κατά 20% στα 2,5 εκατομμύρια, ενώ πτώση καταγράφεται και στα κρούσματα σε παιδιά.

Σύμφωνα με τη UNAIDS, «μια νέα εποχή ελπίδας ξεκινάει για τις χώρες και τις κοινότητες του κόσμου που είχαν πληγεί σφόδρα στο παρελθόν από το AIDS».

Χάρη και στα φάρμακα που προστατεύουν από την εκδήλωση AIDS, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον HIV σημείωσε μια ελαφρά αύξηση το 2011, φτάνοντας τα 34 εκατομμύρια, έναντι των 33,5 εκατομμυρίων το 2010.

«Υπολογίζουμε ότι το 0,8% των ενηλίκων 15 ως 49 ετών σε όλο τον κόσμο ζει με τον ιό HIV», επισημαίνεται στην έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η Αφρική παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με σχεδόν έναν ενήλικα στους 20 να ζει με τον ιό HIV. Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αντιστοιχούν στο 69% του συνόλου των οροθετικών σε όλο τον κόσμο, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 90% στην περίπτωση των παιδιών.

Σημαντικό είναι το πλήγμα και για την Ασία με σχεδόν 5 εκατομμύρια φορείς και 309.000 θανάτους.

Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 92.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011 και στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 7.000.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν ωστόσο, νησυχία όσον αφορά τα νέα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.

Στη Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική, ο ετήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 25% από το 2001 έως το 2011. Αύξηση από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 παρουσιάζουν επίσης τα νέα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Με χρονικό ορίζοντα το 2015, η UNAIDS υπολογίζει ότι θα απαιτούνται ετησίως από 22 ως 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του αγώνα κατά του AIDS.

in.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις