ΛΑΡΙΣΑ

Έφοδοι της Κτηματικής για παράνομες αμμοληψίες

Στον Παραπόταμο, τον Μαυρόλιθο και τα Πλατανούλια

Σε κατασχέσεις υλικών, ακινητοποίηση των μηχανημάτων μέχρι να εκδοθεί η εισαγγελική απόφαση και παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη προχώρησε κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Λάρισας, το οποίο μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε -κατόπιν καταγγελιών- διαπίστωσε παράνομες αμμοληψίες στις περιοχές Παραποτάμου, Μαυρολίθου και Πλατανουλίων.

Με δεδομένο ότι το δικαίωμα εκμετάλλευσης υλικών αμμοληψίας σε όλο τον Νομό είχε αρθεί το έτος 2005 με απόφαση Νομάρχη και έκτοτε δεν είχε εκφραστεί νέο αίτημα καθορισμού θέσεων αμμοληψίας, προκειμένου να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή, επομένως οποιαδήποτε εξόρυξη υλικών από ποταμό και διαλογή της άμμου εντός της ευρείας κοίτης αυτού είναι παράνομη.

Ακόμη και σε περίπτωση αμμοληψίας από ιδιόκτητη έκταση, θα πρέπει να εκδίδεται απόφαση επιτροπής αμμοληψίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Ευαγγελία Κωφού υποστήριξε στον εισαγγελέα, στον οποίο διαβίβασε τον σχετικό φάκελο ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Α.Ν. 1219/1938, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 33 του Ν. 1473/1984, ορίζεται ότι:

«η εξόρυξη και λήψη άμμου, αμμοχώματος, λίθων, χαλίκων, αμμοκροκκάλης και άλλων συναφών υλικών, επιτρέπεται μόνο με τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτού του νόμου και με καταβολή τιμήματος, που καθορίζεται από αυτόν που έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των χώρων αμμοληψίας».

Όσον αφορά τη διάθεση των αδρανών υλικών, με την υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπεται μόνο η διάθεση αυτών κατόπιν δημοπρασίας του δημοσίου υλικού «Περί διοικήσεως Δημοσίων Κτημάτων, που εφαρμόζονται στην περίπτωση αυτή, εφόσον πρόκειται περί ενεργείας επί Δημοσίων Κτημάτων, άλλως περί συστατικά αποχωριζόμενα από Δημόσιο Κτήμα».

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι επιτυχίες της Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία ενισχύθηκε πρόσφατα με προσωπικό, είναι πολλές, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι τα δημόσια έσοδα από την επιβολή, μα κυρίως την είσπραξη προστίμων έχουν αυξηθεί σε μέγιστο βαθμό.

Η Διεύθυνση της υπηρεσίας διαβεβαιώνει ότι οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου της παράνομης αμμοληψίας θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, όπως αμείωτος είναι ο ρυθμός εργασίας των υπαλλήλων, οι οποίοι πολλές φορές εργάζονται πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Όπως είναι γνωστό τις παράνομες αμμοληψίες που γίνονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Πηνειού ποταμού, έχουν καταγγείλει φορείς, οργανώσεις, αλλά και κάτοικοι της Λάρισας. Οι παράνομες αμμοληψίες γίνονται συνήθως τα Σαββατοκύριακα που δεν υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από τις αρχές, ενώ τα παράνομα αδρανή υλικά προορίζονται για μικρά έργα που γίνονται σε δήμους.

Οι ανεξέλεγκτες αμμοληψίες από τα ποτάμια καταστρέφουν το οικοσύστημα και νεκρώνουν τη ζωή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αλλάζει και η κοίτη των ποταμών.

Οι φορείς της Λάρισας, οι οποίοι προσκόμισαν στην «Ε» και τις σχετικές φωτογραφίες από την πρόσφατη έφοδο της Κτηματικής Υπηρεσίας στις παραπήνειες περιοχές, απευθύνουν έκκληση για εντατικοποίηση των ελέγχων, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η προώθηση της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και οικοδομών μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση για την εξεύρεση πρώτων υλών για έργα μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Γιώργος Ρούστας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις