ΛΑΡΙΣΑ

Τρέμουν την… επέλαση του χειμώνα

Δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης, ανησυχία και για τη θέρμανση στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης

Θέμα επιβίωσης τίθεται για τις 650 οικογένειες που διαμένουν στον οικισμό «Μελίνα Μερκούρη» στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, αφού η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί συνεχώς μειώνονται.

Δυσοίωνο προβλέπουν πως θα είναι το μέλλον οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι κάνουν λόγο για «δύσκολο χειμώνα» με το μείζον θέμα να είναι, όσο περνάει ο καιρός, η θέρμανση.

Όπως μας ενημέρωσαν μέλη του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Μελίνα Μερκούρη», μετά το καλοκαίρι, όταν και οι εποχικές συμβάσεις έληξαν, πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών έμειναν άνεργοι. Στα σχέδια του συλλόγου είναι η καταγραφή των ανέργων του οικισμού.

Ο κ. Θοδωρής, κάτοικος της περιοχής, είπε στην «Ε» ότι στην επταμελή οικογένειά του υπάρχει μόνο ένας εργαζόμενος στη Λάρισα. «Τα φέρνουμε βόλτα με τον ένα μισθό της κόρης μου και με τη δικιά μου σύνταξη, την οποία λαμβάνω έναντι. Αντικειμενικά μιλώντας, με 1000 ευρώ τον μήνα δεν μπορείς να συντηρήσεις μια τέτοια οικογένεια».

Τέτοιες ιστορίες βέβαια υπάρχουν πολλές στον οικισμό «Μελίνα Μερκούρη» στη Γιάννουλη. Οικογένειες με άνεργα παιδιά αλλά και εσχάτως, με άνεργους γονείς προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα. «Αποτέλεσμα της έξαρσης της ανεργίας είναι να στεναχωριούνται οι γονείς επειδή δεν μπορούν να δώσουν δύο ευρώ στα παιδιά τους για να πιούν ένα καφέ» ανέφεραν κάτοικοι.

Ο κ. Θοδωρής είπε στην «Ε»: «Να είσαι νέος, να θέλεις να δουλέψεις και να μην μπορείς. Πού θα πάει αυτό το κακό;». Στη Γιάννουλη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που δούλευαν σε διάφορα εργοστάσια και βιομηχανίες αλλά απολύθηκαν χωρίς να έχουν πληρωθεί και πλέον βρίσκονται στα δικαστήρια.

Ο Βασίλης Μπεριτζάς, ταμίας του συλλόγου «Μελίνα Μερκούρη» αναρωτιέται: «Όταν παίρνεις 500-600 ευρώ τον μήνα τι να πρωτοπληρώσεις; Με τα περσινά δεδομένα, για κοινόχρηστα και θέρμανση μόνο, θέλαμε 300 ευρώ».

Το ζήτημα της θέρμανσης έχει αρχίσει και απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη. «Ακούγεται ότι κανένας δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε για πετρέλαιο ούτε για φυσικό αέριο» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου του οικισμού, Γιάννης Ντόβας και συμπλήρωσε: «Όπως υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές ρεύματος και νερού, κάτι παρόμοιο θα γίνει και με τη θέρμανση».

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ολοένα και πιο ορατό γίνεται το ενδεχόμενο να επιστρατευτούν οι… φλοκάτες για να αντιμετωπιστεί το χειμωνιάτικο κρύο. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι του οικισμού «Μελίνα Μερκούρη», όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες που μένουν σε εργατικές κατοικίες, είναι ξεκρέμαστοι λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί και το θέμα των παραχωρητηρίων στους κατοίκους, τα οποία δεν έχουν παραδοθεί εδώ και πολλά χρόνια. Βέβαια, όπως τόνισαν τα μέλη του συλλόγου «Μελίνα Μερκούρη», το συγκεκριμένο θέμα δεν τους «καίει» αυτή την περίοδο αφού μόλις δοθούν τα παραχωρητήρια θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των δόσεων (σ.σ. οι κάτοικοι στις εργατικές κατοικίες δεν πληρώνουν ενοίκιο εδώ και κάποια χρόνια).

Μέσα σε όλα αυτά, οι κάτοικοι επισήμαναν και τις φθορές που έχουν υποστεί δρόμοι και κτίρια χωρίς όμως κανείς να έχει κάνει κάτι για τη συντήρησή τους. «Οτιδήποτε και να ζητήσουμε, η πρώτη απάντηση που παίρνουμε είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα» ανέφερε ο κ. Μπεριτζάς.

Τέλος τα μέλη του συλλόγου εξέφρασαν και τα παράπονά τους για την «εγκατάλειψη» που νιώθουν από τη συμπεριφορά των τοπικών αρχών. «Εμείς πληρώνουμε ακόμα τις εισφορές μας αλλά νιώθουμε παρατημένοι από Δήμο και Περιφέρεια. Χρειαζόμαστε βοήθεια αλλά κανένας δεν μας δίνει σημασία» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ : Νίκος Ρουμπής) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις