ΕΛΛΑΔΑ

Το ντιλ με την Τρόικα φέρνει 44,6 δισ. ευρώ

Απαραίτητη η εκταμίευση της δόσης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Ραντεβού στις 16 Νοεμβρίου δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές, καθιστώντας σαφές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα- για τα οποία γίνεται συζήτηση από το περασμένο καλοκαίρι- θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι στις 16 Νοεμβρίου λήγει η “φουσκωμένη” έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ ευρώ, με την οποία καλύφθηκε το ομόλογο που έχει στη κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ θα έχει προηγηθεί στις 9 του μήνα μια ακόμα λήξη ύψους 1,6 δισ ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό των δόσεων στη τελευταία Έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα πρέπει να εισπράξει έως το τέλος του έτους 44,6 δισ ευρώ, ήτοι τα 31,3 δισ ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, άλλα 5 δισ ευρώ που ήταν προγραμματισμένα για το Σεπτέμβριο και άλλα 8,3 δισ ευρώ το Δεκέμβριο.

Επί του παρόντος η συζήτηση αφορά μόνο στα 31,3 δισ ευρώ, με τη κυβέρνηση να έχει λάβει απλώς υπόσχεση ότι θα ομαλοποιηθεί η ροή των εκταμιεύσεων έως το Δεκέμβριο.

Η εκταμίευση των δόσεων είναι αναγκαία για τη κάλυψη των ανελαστικών υποχρεώσεων ύψους 42,5 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 32,3 δισ ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (25 δισ ευρώ), για τη κάλυψη των ελλειμμάτων του Προϋπολογισμού (περίπου 1 δισ ευρώ), για την εξόφληση μέρους των οφειλών του Δημοσίου (3,5 δισ ευρώ επί συνόλου 8 δισ ευρώ), ενώ 10,2 δισ ευρώ είναι οι λήξεις εντόκων γραμματίων τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

(iefimerida.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις