ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Υπέρβαροι οι μισοί Βολιώτες!

Ενημερώσεις από την επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, 16 Οκτωβρίου, τα μέλη της ομάδας υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Koινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ/ΔΙΕΚ έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούν σειρά ενημερώσεων με θέμα: «Βελτιώνω τη Διατροφή μου για Καλύτερη Υγεία», δίνοντας τη δυνατότητα στους ωφελούμενους των 5 κοινωνικών κέντρων να μάθουν πώς με απλούς τρόπους να βελτιώσουν την υγεία τους.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συναντήσεις στο Κοινωνικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, το Κοινωνικό Κέντρο Αλυκών και το Κοινωνικό Κέντρο Νέας Δημητριάδας, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ο ενημερωτικός κύκλος ολοκληρώνεται με παρουσίαση στο Κοινωνικό Κέντρο Νεαπόλεως (Διεύθυνση Σκουφά & Φιλικής Εταιρείας, τηλ. 24210-66129) & Ώρες: 10:00 – 12:00 το πρωί και το Κοινωνικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων( διεύθυνση Μπότσαρη & Αραχώβης, τηλ 24210-62194) & Ώρες: 12:30 – 13:30 το πρωί.

Πολλές ήπιας μορφής ασθένειες (τερηδόνα, δυσκοιλιότητα) αλλά και σοβαρές (καρδιοαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου) έχουν τις ρίζες τους σε λανθασμένες συνήθειες διατροφής που καλλιεργούνται κυρίως στην παιδική ηλικία και συνοδεύουν το άτομο σε όλη του τη ζωή.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σταδιακή απομάκρυνση από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, στο οποίο κυρίαρχη θέση είχαν τα λαχανικά τα φρούτα και τα όσπρια, σε ένα νέο μοντέλο όπου κυρίαρχη θέση έχει το κρέας και οι έτοιμες τροφές. Αυτή η μεταβολή στο διατροφικό μοντέλο σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση που είναι επιβαρυντική για την υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ταυτότητα Υγείας στην Πόλη του Βόλου, που εκπονήθηκε από το Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων Βόλου (Δ.Ο.Υ.Κ.) το 2009, το 43,4% των ερωτηθέντων Βολιωτών είναι υπέρβαρο, ενώ παρόμοια είναι τα στοιχεία από την καταγραφή του δείκτη μάζας σώματος παιδιών σε 9 δημοτικά σχολεία της πόλης από την ομάδα υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ομάδας υγείας η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες δεν απαιτεί κόπο αλλά είναι θέμα κυρίως ενημέρωσης και συνειδητοποίησης της σπουδαιότητας για καλή υγεία και ευεξία. Για το σκοπό αυτό έχουν κυκλοφορήσει ένα σύντομο οδηγό που περιλαμβάνει τα κάτωθι.

Σωστό ξεκίνημα! Πρωινό. Τα παιδιά που παίρνουν πρωινό έχουν κατά 30% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Κρατήστε τις ισορροπίες. Το μενού της ημέρας πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Προτιμήστε τη Μεσογειακή Διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά (φρέσκα, εποχής και τοπικής παραγωγής), όσπρια (πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες), δημητριακά ολικής άλεσης. Περιορίστε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.

Περιορίστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα σακχαρούχα ποτά

Περιορίστε την κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών

Αντισταθείτε στο γρήγορο φαγητό

Προτιμήστε τα βραστά, τα ψητά (σχάρα και φούρνο) και χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο

Τρώτε ήρεμα, μασάτε καλά και αν είναι δυνατό τρώτε με παρέα

Βάλτε στη ζωή σας την καθημερινή άσκηση.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις