ΛΑΡΙΣΑ

«Βιαστικά σχεδιασμένη η πρόταση του υπουργείου για τις εφορίες»

Ολοκληρωμένη πρόταση επεξεργάστηκε η Δημοκρατική Αριστερά Λάρισας

Πριν από λίγο καιρό και με αφορμή την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για την συγχώνευση των ΔΟΥ, η Δημοκρατική Αριστερά του Ν. Λάρισας  επεξεργάστηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση με τίτλο «Τι πρέπει να γίνει με τις εφορίες».

Η ενέργεια του υπουργείου, βιαστικά σχεδιασμένη, ήταν φανερό ότι θα προκαλούσε προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες όπως ήταν φυσικό αντέδρασαν.

Ο σχεδιασμός έδειχνε ότι μάλλον δεν επρόκειτο για συγχώνευση αλλά για συνένωση εφοριών και μάλιστα, χωρίς να υπηρετούνται ούτε καν οι στόχοι εξοικονόμησης που αρχικά είχαν τεθεί.

Η πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. από τη μια μεριά αντιμετώπιζε τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών κι από την άλλη εξοικονομούσε πόρους για το δημόσιο ταμείο. Συνοπτικά πρότεινε:

α) Να αποκοπούν από τις υφιστάμενες Δ.Ο.Υ. τα Ελεγκτικά και τα Δικαστικά τμήματα και να αποτελέσουν ανεξάρτητες ελεγκτικές υπηρεσίες (όπως παλιά τα Π.Ε.Κ. και τα Τ.Ε.Κ.) τα οποία να λειτουργούν σε νομαρχιακή ή ακόμα και σε περιφερειακή βάση. Άλλωστε σ’ αυτά τα τμήματα δεν πάει ο πολίτης, αλλά αντίθετα ο ελεγκτής είναι εκείνος που μετακινείται προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

β) Όσο επεκτείνεται διαδικτυακά και αναβαθμίζεται υπολογιστικά η υποδομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  τόσο ευκολότερο θα υλοποιηθεί

η κατάργηση τμημάτων που ασχολούνται με τη Φορολογία Εισοδήματος, τον Φ.Π.Α. και άλλων έμμεσων και παρακρατούμενων φόρων, του τμήματος αυτοκινήτων, του Μητρώου  κ.α.  Το σύστημα Taxis και η ενδεχόμενη επέκτασή του μπορεί να συμβάλλει στην κατάργηση των τμημάτων, χωρίς να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα, ενώ το τμήμα του Κ.Β.Σ. συναρτάται άμεσα με την αναγγελθείσα και επικείμενη κατάργηση του κώδικα.

γ) Τα τμήματα του Ταμείου μπορούν να ενταχθούν εύκολα στις Τράπεζες

δ) Τέλος στο βαθμό που κάποια τμήματα, όπως το τμήμα κεφαλαίου ή ο Κ.Β.Σ. (μέχρις ότου καταργηθεί), καθώς και υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του φορολογούμενου (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, αντίγραφα δηλώσεων ή άλλες ποικίλες ρυθμίσεις, που κάθε τόσο εφευρίσκει το γραφειοκρατικό μας κράτος), θα μπορούν να λειτουργούν ως αναδιαρθρωμένες, ολιγομελείς Δ.Ο.Υ ή ως φορολογικά Κ.Ε.Π., ιδίως σε απομακρυσμένες και δύσβατες  επαρχίες.

Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θωμάς Ψύρρας δημοσιοποίησε έγκαιρα τις παραπάνω απόψεις. Επιπλέον συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, συνοδευόμενος από τους δημάρχους Τυρνάβου, κ. Νίκο Μαλάκο, Αγιάς, κ. Αντώνη Γκουντάρα, και τον πρώην δήμαρχο Τυρνάβου κ. Αθ. Νασίκα, και του παρέδωσε το κείμενο του κόμματος για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Δ.Ο.Υ.. Μετά από αυτές τις ενέργειες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά πλέον στην δημιουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης φορολογούμενων για να διευκολύνονται οι κάτοικοι των περιοχών όπου οι ΔΟΥ συγχωνεύονται.

Τα Κέντρα αυτά θα στεγαστούν δωρεάν σε χώρους που θα παραχωρήσουν οι δήμοι. Έτσι οι κάτοικοι της Ελασσόνας, των Φαρσάλων, του  Τυρνάβου ή της  Αγιάς και πολλών άλλων περιοχών της χώρας δεν θα υποστούν την ταλαιπωρία της μετακίνησης για τις συναλλαγές τους με τις εφορίες.  Η αναδιοργάνωση των ΔΟΥ είναι βέβαια επιτακτική. Η κάθε παρέμβαση όμως πρέπει να αποσκοπεί στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους αλλά και  στην εξυπηρέτηση των πολιτών του.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις