ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πρωταθλήτρια τριμήνου στη διαχείριση του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη συναντώνται σήμερα οι 13 Περιφερειάρχες

Πρώτη και μάλιστα μακράν της δεύτερης αναδεικνύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφορικά με τον τρόπο που «έτρεξε» τη διαχείριση του ΕΣΠΑ το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2012.

Τα επίσημα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο διάστημα έχει αναρτήσει σε σημερινό του δημοσίευμα το site «aftodioikisi.gr».

Το δημοσίευμα έχει ως εξής :

«Πριν από σχεδόν ένα τρίμηνο η aftodioikisi.gr είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία για την απορροφητικότητα που πέτυχαν οι αιρετοί περιφερειάρχες στον ένα χρόνο που ανέλαβαν και επίσημα (από 1.6.11) τη διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ.

Σήμερα, μία ημέρα πριν την «επιθεώρηση» του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χαν, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής θα συναντηθεί και με τους 13 επικεφαλής των περιφερειών επικεντρώνει στα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου (από 30.6 έως 30.9.12).  Ποιοι και πόσο  «έτρεξαν» αυτό το διάστημα τα  ΠΕΠ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr η απορροφητικότητα αναφορικά με τις πληρωμές των έργων (δηλαδή, τα χρήματα που «πέφτουν» στην αγορά) σε σχέση με το «κλείσιμο» της 30ης Ιουνίου,  κυμάνθηκε από το συν 14,4% (της Περιφέρειας Θεσσαλίας)  μέχρι και το μείον 1,8% της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πάντως, η αύξηση της απορροφητικότητας της πλειοψηφίας των περιφερειών (εννέα) σε σχέση με τον Ιούνιο, λόγω και του σχετικά μικρού διαστήματος, κυμάνθηκε από 1,5 έως 3,5%.

Συγκεκριμένα:

«Πρωταθλήτρια» τριμήνου και σε πολύ καλές θέσεις τόσο στο 15μηνο (τρίτη με 28,8%) όσο και στο σύνολο, δηλαδή από 1.1.2007 (τέταρτη με 53% απορροφητικότητα στις πληρωμές), είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που στις 30.9 εμφανίζει αύξηση 14,4% στις αποπληρωμές έργων σε σχέση με τον Ιούνιο (30.6) και +10,6% στις συμβασιοποιήσεις έργων. Από 1.1.2007 η Θεσσαλία εμφανίζει συμβασιοποιήσεις 88,6%, ενώ από 1.7.2011 (από τότε δηλαδή, που η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ πέρασε και επίσημα στην αιρετή περιφέρεια η αύξηση των συμβασιοποιήσεων φτάνει τα 33,5%)

Δεύτερη αλλά με πολύ μεγάλη διαφορά από την πρώτη, είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

(aftodioikisi.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις