ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προώθηση συνεργασίας Περιφέρειας και δήμων

Επιστολή Παπατόλια στον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους Θεσσαλίας

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Απόστολος Παπατόλιας επισημαίνει τα εξής :

«Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το σχεδιασμό  νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, οι 13 Περιφέρειες της Χώρας καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων για τη διαμόρφωση των αξόνων της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής».

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να οργανωθούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο διαδικασίες διαβούλευσης, με τον ευρύτερο δυνατό χαρακτήρα, στις οποίες κρίνεται αναγκαία η ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων της κάθε Περιφέρειας.

Επειδή εκτιμούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να διασφαλιστεί εκ των προτέρων η όσο το δυνατόν ευρύτερη σύγκλιση των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς το περιεχόμενο των τελικών προτάσεων που θα υποβληθούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων, διατυπώνουμε τις ακόλουθες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή:

1. Να επιδιωχθεί έστω και τώρα η συστηματική συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι προτάσεις των Δήμων στο τελικό 20σέλιδο κείμενο που θα υποβληθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από τη σχετική έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ενδεικτικά, η συνεργασία αυτή μπορεί να πάρει τη μορφή είτε της από κοινού διοργάνωσης ημερίδας, είτε κοινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Π.Ε.Δ. με θέμα τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας.

2. Να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της κάθε Π.Ε.Δ. στην Ομάδα Σχεδιασμού Προγραμμάτων (ΟΣΠ), που συστάθηκαν στην Περιφέρεια.

Εν όψει των ανωτέρω, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τα συλλογικά όργανα της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΝ.Π.Ε. & Κ.Ε.Δ.Ε.) έχουν ήδη εκδηλώσει τη βούλησή τους να αναλάβουν ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην παρακολούθηση, την υποστήριξη και τον συντονισμό των διαδικασιών του αναπτυξιακού σχεδιασμού, προγραμματίζοντας τη σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας της ΕΝ.Π.Ε. και της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία θα αναλάβει αυτό τον υποστηρικτικό και ουσιαστικό ρόλο, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας την συλλογική εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώπιον των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών του Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

Η κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων της περιοχής, με την παράλληλη ενεργοποίηση των συλλογικών μας οργάνων, εκτιμώ ότι θα συμβάλει τόσο στη διευρυμένη συμμετοχή τους στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας όσο και στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση των επιλέξιμων έργων και δράσεων που θα περιλαμβάνει.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις