ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πολιτικά αυτόνομη η «Θεσσαλών Δύναμη» λέει ο Παπατόλιας

Με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία που ζήτησαν από τον κ. Παπατόλια να παραιτηθεί από επικεφαλής των «Θεσσαλών Δύναμη», μετά την κριτική που άσκησε στον κ. Βενιζέλο, ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» και Γενικός Γραμματέας της ΕΝ.Π.Ε., εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η “Θεσσαλών Δύναμη” είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική παράταξη και δεν αποτελεί ούτε βραχίονα ούτε παρακολούθημα κανενός κομματικού σχηματισμού.

Η “Θεσσαλών Δύναμη” λειτουργεί με εσωτερική δημοκρατία, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις και κηδεμονίες. Η αυτονομία, άλλωστε, της αυτοδιοίκησης απέναντι στις κάθε λογής κομματικές εξουσίες αποτελεί κατάκτηση του προοδευτικού αυτοδιοικητικού κινήματος, που δεν θα διανοούνταν κανείς να αμφισβητήσει στις μέρες μας.

Με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν έχει το ηθικό ή πολιτικό δικαίωμα να αμφισβητήσει την αρχή της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος ή άλλων κοινωνικών κινημάτων που δρουν παράλληλα με τα κόμματα, πέρα και έξω από τις λογικές της κλασικής κομματικής ιεραρχίας.

Η πολιτική αυτονομία της “Θεσσαλών Δύναμη” σημαίνει ότι όλα τα μέλη της διαθέτουν το δικαίωμα του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού. Μπορούν δηλαδή ελεύθερα να επιλέγουν την κεντρική πολιτική τους τοποθέτηση, αρκεί αυτή να μην παραβιάζει το προγραμματικό πλαίσιο και τις διακηρυγμένες αρχές της αυτοδιοικητικής μας παράταξης.

Όλα τα μέλη της έχουν απεριόριστη ελευθερία προσωπικής πολιτικής έκφρασης, για οποιοδήποτε ζήτημα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι τοποθετήσεις τους δεν δεσμεύουν συνολικά την παράταξη, αλλά απηχούν τις προσωπικές τους θέσεις και απόψεις.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμποδίσει ή να λογοκρίνει αυτή την ελεύθερη πολιτική έκφραση. Κανείς δεν είναι νομιμοποιημένος να λογοκρίνει π.χ. τις απόψεις στελεχών που συνεχίζουν ακόμη να στηρίζουν την πολιτική του κ. Βενιζέλου.

Αντιστοίχως, κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητεί εκείνους που έχουν επιλέξει να του ασκούν σκληρή κριτική για πολιτικές ενέργειες και πρακτικές που οδήγησαν στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και εν τέλει στο διαζύγιό του με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές απόψεις του επικεφαλής είναι ζήτημα αδιάφορο για τη λειτουργία και τη συνοχή της παράταξης.

Επειδή όμως ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέτουν δεοντολογικό ζήτημα παραμονής μου στην παράταξη, οφείλω τρεις απαντήσεις με τη μορφή διδακτικής αναρώτησης:

α) Πιστεύουν ειλικρινά ότι η  “Θεσσαλών Δύναμη”, μια παράταξη που ψηφίστηκε το 2010 από το 49,6% των πολιτών της Θεσσαλίας, οφείλει να λογοδοτεί κάπου αλλού πέρα από τους Θεσσαλούς πολίτες; Εκτιμούν ότι πήραμε αυτό το ποσοστό στο όνομα των ιδεών και των πρακτικών που εκπροσωπεί σήμερα ο κ. Βενιζέλος;

β) Εκτιμούν ότι το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα της παράταξής μας έχει κάποια, έστω μακρινή, συγγένεια με τη σημερινή πολιτική της τριαδικής συγκυβέρνησης στον τομέα της αυτοδιοίκησης;

γ) Θεωρούν, τέλος, ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεργάζεται κυβερνητικά με τη Ν.Δ., υπηρετεί με συνέπεια το πολιτικό πλαίσιο, τις θέσεις και τις απόψεις που προέβαλε η παράταξή μας στις εκλογές του 2010;

Εν κατακλείδι, όσοι επιμένουν να προβάλλουν ιδιοκτησιακές αξιώσεις στην παράταξή μας, είναι απλά ξεπερασμένοι από την ίδια τη ζωή. Η “Θεσσαλών Δύναμη” δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς κομματικής ολιγαρχίας. Δεν την εκχωρούμε ούτε τη χαρίζουμε σε κανέναν. Λογοδοτούμε μόνον απέναντι στα μέλη μας και τους πολίτες. Αν κάπου ανήκει η “Θεσσαλών Δύναμη” είναι στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του τόπου μας. Και κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή δεν ταυτίζεται με κανένα συρρικνωμένο πολιτικό μόρφωμα του σήμερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το μήνυμα είναι σαφές:

Δεν χαρίζουμε σε κανένα την παράταξή μας. Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε την αυτονομία της στο χώρο της ευρύτερης προοδευτικής οικογένειας. Η “Θεσσαλών Δύναμη” θα αποφασίζει μόνον η ίδια και κυρίαρχα για όλα τα θέματα που την αφορούν, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας της. Και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παρεμβαίνει στο εσωτερικό της για να λογοκρίνει την ελεύθερη πολιτική έκφραση των μελών της.».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις