ΛΑΡΙΣΑ

Νέος πνεύμονας πρασίνου στη Λάρισα

Η σύμβαση για τη διαμόρφωση πάρκου 68 στρεμμάτων στην περιοχή της τάφρου Χατζηχαλάρ υπεγράφη σήμερα από το δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.

Πρόκειται για το τμήμα της τάφρου ανάμεσα στις οδούς Εχεκρατίδα, Σαρίμβεη, Γιάγκου και Πατέρα.

Η διαμόρφωση και η φύτευση του μεγάλου αυτού πάρκου θα δώσει έναν πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, ο οποίος, με την ολοκλήρωση του γραμμικού πάρκου κατά μήκος της οδού Εχεκρατίδα, θα συμβάλλει στην ενοποίηση του δικτύου ελεύθερων χώρων της πόλης.

Με την κατασκευή του εν λόγω πάρκου δημιουργείται ένας ιδιαίτερα σημαντικός για την πόλη αστικός χώρος πρασίνου, ο δεύτερος σε κλίμακα μετά το Πάρκο Αλκαζάρ, σε θέση που εξυπηρετεί και δίνει “ανάσα” τόσο στις γύρω συνοικίες (Νεάπολη-Φιλιππούπολη-Νεράιδα-Ηπειρώτικα) όσο και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Το αστικό πράσινο σε συνδυασμό με το περιαστικό πράσινο, τμήμα του οποίου αποτελεί το Πάρκο-Δάσος του Μεζούρλου νότια της περιοχής, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος, στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της πόλης και στον περιορισμό του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας (διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στον αστικό ιστό και την περιβάλλουσα ύπαιθρο).

Το πάρκο που σχεδιάστηκε, προβλέπεται να ενωθεί με το γραμμικό πάρκο που θα προκύψει κατά μήκος της οδού Εχεκρατίδα μέχρι την οδό Χατζημιχάλη και στη συνέχεια μέχρι την οδό Ιωαννίνων και την όχθη του Πηνειού ποταμού. Έτσι, αρθρώνονται οι γραμμικοί χώροι του αστικού πρασίνου με το περιαστικό πράσινο της παραπήνειας περιοχής, και κατ’επέκτασην του χώρου του Μεζούρλου,  και επιτυγχάνεται η αποκατάσταση και συνέχεια ενός δικτύου λειτουργίας της φύσης στην πόλη, μέσω του προτεινόμενου Δικτύου Αστικών Υπαίθριων Χώρων και Χώρων Πρασίνου στη Λάρισα.

Η λογική των χρήσεων και της λειτουργίας του πάρκου διέπεται από μία ευελιξία για περιοδικές, εφήμερες αλλά και μόνιμες δραστηριότητες οι οποίες θα σχετίζονται με τον χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και θα είναι εφικτή η ανάμειξη δραστηριοτήτων αναψυχής και ξεκούρασης.

Κύριος στόχος του πάρκου είναι η επαφή του επισκέπτη με τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Δημιουργείται ένα θεματικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που παραπέμπει σε μια ποικιλία επιμέρους τοπίων («δασικό»,«αγροτικό» τοπίο), δίνοντας τη δυνατότητα παρατήρησης ενός μεγάλου φάσματος της μεσογειακής ενδοχώρας.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις