ΛΑΡΙΣΑ

«Ο μηχανικός στο απόσπασμα»

Με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων και στον κλάδο των μηχανικών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Ντ. Διαμάντος απευθύνει την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή:

Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Σήμερα που είναι, «ο μηχανικός στο απόσπασμα», δίνουμε έναν από τους πιο κρίσιμους αγώνες του Κλάδου μας, από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πριν 89 χρόνια.

Έναν αγώνα με μοναδικά κριτήρια το δίκαιο, τον άνθρωπο, τη Χώρα, τα παιδιά μας.

Με αιτήματα, που υπερβαίνουν στενά, ιδιοτελή ή συντεχνιακά  συμφέροντα αφού, σε κάθε παραγωγικό μας έργο που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια Ανάπτυξη για τη χώρα, στοιχίζονται μαζί μας, δίπλα μας, εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές.

Με αιτήματα :

  • τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας,
  • τον σεβασμό στην Επιστημονική και επαγγελματική μας παρουσία,
  • τον σεβασμό στο Σύνταγμα, στους Θεσμούς και στη Δημοκρατία,
  • τον σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο
  • τον σεβασμό στο δικαίωμα της απασχόλησης, της πρόνοιας, της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας
  • τον σεβασμό στην Ιστορική διαδρομή και συνεισφορά του ΤΕΕ και των μηχανικών στην πρόοδο της χώρας, με ιδιαίτερο πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε, κυρίως, στις δύσκολες περιόδους που η Ελλάδα έβγαινε οικονομικά και κοινωνικά  εξουθενωμένη και ο λαός ζητούσε ελπίδα και προοπτική.

Έναν αγώνα ενάντια στην πολιτική και στο τρίτο συντονισμένο Σχέδιο συνολικής επίθεσης στους Διπλωματούχους Μηχανικούς και σε όλους τους θεσμούς και τους Φορείς που τους αφορούν.

Είτε αφορά στο ασφαλιστικό και τις παράλογες αυξήσεις που επιβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ρίχνοντας «στα Βράχια» το υγιές Ταμείο μας,

είτε αφορά στη συνέχιση της θρασύτατης κλοπής των αποθεματικών του ΕΤΑΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος,

είτε αφορά στην ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, για να καταληστευθεί ξανά το ΕΤΑΑ καλύπτοντας το «άνοιγμα» του, παρά την δυνατότητα λειτουργίας ενός και υγιούς κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ,

είτε αφορά στην μη είσπραξη των επιδομάτων ανεργίας, όχι από έναν ΟΑΕΔ που τον πληρώνουν οι μηχανικοί (10 ευρώ/μήνα) και δεν δικαιούνται αλλά, από τον, θεσμοθετημένο από το 2006, «Προνοιακό Κλάδο του ΤΣΜΕΔΕ»  που,  μία υπογραφή ενός  σοβαρού Υπουργού μίας υπεύθυνης Κυβέρνησης θα μπορούσε να λειτουργήσει,

είτε αφορά στο νέο άθλιο Φορολογικό και τον ενιαίο άδικο συντελεστή 35%, που «εξοντώνει» την μικρομεσαία «ραχοκοκαλιά» του μελετητικού και κατασκευαστικού δυναμικού, οδηγώντας το είτε στην «εξορία» είτε στην «εργασιακή κολεκτιβοποίηση» είτε στη «μαύρη εργασία»,

είτε αφορά στις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που, με την προώθηση της κατάργησης της «νόμιμης ελάχιστης αμοιβής» απασφαλίζει τη δικλείδα της ποιότητας, της οικονομίας και της ασφάλειας για τον πολίτη- χρήστη, ρίχνοντάς τον βορά στους «αεριτζήδες» και τους κερδοσκόπους,

είτε αφορά στην προσπάθεια επιβολής ενός «εργασιακού μεσαίωνα» με την πλήρη κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών συμβάσεων,

είτε αφορά στην αθλιότητα της μη προώθησης του ΕΣΠΑ, των βαλτωμένων έργων, του μηδενικού ΠΔΕ, του βαλτωμένου Κτηματολογίου,

είτε αφορά στην πλήρη απαξίωση των δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών και, την επιστημονική και μισθολογική υποβάθμιση των μηχανικών επιστημόνων.

Συνάδελφοι,

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει όλοι μαζί να συμμετέχουμε.

Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις απεργίες ή τις στάσεις εργασίας των συνδικαλιστικών Φορέων των Μηχανικών.

Πρέπει να περιφρουρήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για τα παιδιά μας και για τη Χώρα.

Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα πιστεύοντας ακλόνητα ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι τα Μέλη του και υπάρχει προς όφελος του Πολίτη, της Χώρας, του Δημόσιου συμφέροντος.

Ή θα υπάρχουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί με αξιοπρέπεια, σεβασμό και διακριτό ρόλο στην παραγωγική δομή. Ή δεν θα υπάρχουν και μαζί δεν υφίσταται λόγος ύπαρξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Τώρα όλοι μαζί, για να υπάρχει αύριο για όλους μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις