ΛΑΡΙΣΑ

Η εκκλησία στις σύγχρονες προκλήσεις της τεχνολογίας

Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Οκτωβρίου , στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης, με ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή της Πληροφορικής στην Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης πρωτοπρεσβύτερο π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε στους Ιερείς τις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και πώς η Εκκλησία απαντά σ’ αυτές.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ι γ ν ά τ ι ο ς, οι Ιερείς και ο ομιλητής, σ’ ένα γόνιμο διάλογο, προβληματίστηκαν έντονα για το αν η Εκκλησία πρέπει πάντοτε να συνεπικουρεί και να αγκαλιάζει όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας, για το αν οι νέες ιδέες εκτοπίζουν ή όχι την έννοια του Θεού στη ζωή των πιστών μελών του Σώματος της Εκκλησίας, για το αν η χρήση όλων αυτών των μέσων συντελεί στην ηθική καλλιέργεια ποιμένων και ποιμενομένων και για το αν όντως προάγεται καλύτερα με τη χρήση  της τεχνολογίας το έργο της Εκκλησίας.
Σίγουρα, η Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί ότι βρισκόμαστε στον αιώνα του μεγάλου τεχνολογικού βομβαρδισμού, αλλά συγχρόνως αυτός ο 21ος αιώνας ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία συνεχίζει το έργο της μέσα από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην κοινωνία αυτή των διαφόρων λαών, νοοτροπιών και αντιλήψεων.
Είναι δεδομένο πια ότι όλα τα σύγχρονα μέσα βοηθούν και συμβάλλουν στην άσκηση του παραγωγικού έργου των Διακόνων της Εκκλησίας  και των συνεργατών τους, και δύσκολα μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό.
Παράλληλα, η τεχνολογία των ημερών μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη από τη σοφία και την εμπειρία της Εκκλησιαστικής Παραδόσεως, αφού κι ο σημερινός άνθρωπος των σύγχρονων μέσων και του διαδικτύου εξακολουθεί να παραμένει ο γνήσιος απόγονος του Αδάμ, ο κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν Θεού πλασμένος άνθρωπος, το μεγαλύτερο δημιούργημα του Θεού.
Η χρήση και η λειτουργία όλων αυτών των επιτευγμάτων θα πρέπει να γίνεται με διάκριση και σύνεση και με σκοπό πάντοτε να διευκολύνει την προώθηση του πνευματικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, και κυρίως την πνευματική τροφή και διδασκαλία του σημερινού ανθρώπου που δεν έπαυσε να αναζητά ελπίδα, νόημα και πληρότητα στην πολυτάραχη ζωή του.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις