ΓΛΩΣΣΕΣ

Ξένες γλώσσες και εύρεση εργασίας

Ανέκαθεν η εύρεση εργασίας ήταν μία περιπέτεια. Σήμερα όμως, περισσότερο από ποτέ, όποιος αναζητά εργασία πρέπει να είναι οπλισμένος με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια. Ένα από τα απαραίτητα εφόδια, είναι η (τουλάχιστον) καλή γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών, εξαιρουμένων των Αγγλικών όπου η καλή γνώση θεωρείται πλέον εντελώς ανεπαρκής και όλοι σχεδόν οι εργοδότες ζητούν άριστη γνώση (Proficiency).

Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο που όλο και περισσότεροι ενήλικες θέλουν να μάθουν ξένες γλώσσες ή να βελτιώσουν όσες ήδη γνωρίζουν σε κάποιο βαθμό. Συνειδητοποιούν ότι η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών είναι ένα απαραίτητο εφόδιο στην αναζήτηση της επόμενης εργασίας τους.

Στις περισσότερες επιχειρήσεις, η γνώση ξένων γλωσσών είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρεση (αλλά και τη διατήρηση) μίας θέσης εργασίας καθώς και για την μισθολογική και ιεραρχική εξέλιξη. Ανάλογα με τη θέση, το ζητούμενο επίπεδο γνώσης είναι από καλό έως άριστο.

Η πλήρωση θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα γίνεται μέσω διαγωνισμών που διοργανώνει το ΑΣΕΠ. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, η κατοχή πιστοποίησης γνώσης ξένης γλώσσας σε πολύ καλό ή άριστο επίπεδο είναι απαραίτητο προσόν.

Όταν είσαι αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας γνωρίζεις ότι πρέπει να βασίζεσαι αποκλειστικά στις δικές σου δυνάμεις και γνώσεις. Θα πρέπει να μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες, να βρεις νέες ευκαιρίες. Αν μάλιστα θέλεις να δραστηριοποιηθείς σε διεθνές επίπεδο μέσω του internet, τότε η γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρήσιμων πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε μέσω του internet είναι σε μία από τις πέντε πιο διαδεδομένες Ευρωπαϊκές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά). Επομένως, όσοι γνωρίζουν (καλά) μία ή περισσότερες από αυτές τις γλώσσες έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με όσους δεν τις γνωρίζουν.

Μαθαίνοντας δύο ή περισσότερες από τις πλέον διαδεδομένες Ευρωπαϊκές γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά) είμαστε σίγουρα καλυμμένοι για την συντριπτική πλειοψηφία των επικοινωνιακών καταστάσεων τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες σημαντικές γλώσσες, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι άλλοι λαοί, ειδικά οι εκτός Ευρώπης – γνωρίζοντας και τις μεγάλες δυσκολίες που συνήθως παρουσιάζει η εκμάθηση της γλώσσας τους για τους Ευρωπαίους – μιλούν μία ή περισσότερες από τις πέντε προαναφερθείσες γλώσσες.

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις