ΕΛΛΑΔΑ

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Η πολλοστή εμπλοκή – λόγω των απαιτήσεών της – σημειώθηκε χθες

Σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικα με τους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις στο δημόσιο, μετά τη νέα εμπλοκή που σημειώθηκε χθες, καθώς οι δανειστές μας θέτουν ως προαπαιτούμενο τα δύο αυτά θέματα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στα εργασιακά η τρόικα ζητά να περικοπούν ακόμα και αναδρομικά οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, και να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης μέχρι 3 μήνες. Παράλληλα επιμένει να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται, ωστόσο η κυβέρνηση αντιπροτείνει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απολυθούν οι επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση περιλαμβάνει αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων. Παράλληλα, η τρόικα ζητάει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης μέχρι τρεις μήνες θεσπίζοντας ανώτατο όριο την ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες. Για όσους για παράδειγμα έχουν 16 χρόνια εργασίας και απολυθούν μετά το νέο καθεστώς θα πάρουν 12 μισθούς όσους δικαιούνται και τώρα.

Όσοι εργάζονται περισσότερα χρόνια από τα 16 με το νέο καθεστώς θα πάρουν το ανώτερο όριο, δηλαδή τους 12 μήνες. Σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη απολυθεί και βρίσκεται στο στάδιο καταβολής της αποζημίωσης από τον εργοδότη ο μισθωτός αυτός όπως γράφει το κείμενο της τρόικας «το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό».

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ήδη απολυθεί και είχε εργαστεί 21 έτη και θα έπρεπε να πάρει 17 μισθούς θα πάρει 12 μισθούς συν το 6πλάσιο του κατώτατου (586Χ 6= 3.516). Εάν ο μισθωτός αυτός έπαιρνε 1.000 ευρώ αντί λοιπόν να πάρει 17.000 θα πάρει 12.000 συν 3.516 ευρώ.

(skai.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις