ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ημερίδα του ΤΕΕ για τα υδροδυναμικά έργα στη Θεσσαλία

Ημερίδα με θέμα « Περιφερειακά υδροδυναμικά έργα Θεσσαλίας – Μία ρεαλιστική & πολυκριτηριακή προσέγγιση για την χρησιμότητα & την προοπτική τους» διοργανώνει το ΤΕΕ- Τμήμα Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας στην Καρδίτσα  μεθαύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 6 μ. μ. στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΚΙΕΡΙΟΝ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το ακόλουθο:
Προεδρείο: Β.Τσιώνας, Φ. Αλεξάκος, Κ. Γκούμας
– Εισαγωγικοί χαιρετισμοί: Κ. Διαμάντος πρόεδρος ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας -Κωνσταντίνος  Αγοραστός περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
– «Περιφερειακά έργα ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία : Μία ρεαλιστική προσέγγιση για τον ρόλο τους στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας», Κώστας Μεζάρης πολιτικός μηχανικός, Κώστας Γκούμας γεωπόνος.
– «Θεσσαλικά έργα και Αχελώος : Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει κάτω από τις διαμορφούμενες νέες συνθήκες», Λάζαρος Λαζαρίδης πολιτικός μηχανικός- μελετητής υδραυλικών έργων, Σπύρος Μίχας πολιτικός μηχανικός- μελετητής υδραυλικών έργων.
– «Ταξινόμηση αποδοτικότητας περιφερειακών έργων Θεσσαλίας»,  Γιάννης Θανόπουλος  Δρ. μηχανικός.
– «Έργα ταμίευσης νερού: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αδειοδότησή τους», Γιώργος Κοτζαγεώργης Δρ. βιολόγος- περιβαλλοντολόγος-μελετητής στην ENVECO A.E.
Παρεμβάσεις θεσμικών φορέων- Λοιπές παρεμβάσεις-Συζήτηση
Από το ΤΕΕ επισημαίνεται ότι το θέμα της αναγκαιότητας των περιφερειακών έργων στη Θεσσαλία, απασχόλησε τον τεχνικό-επιστημονικό κόσμο, τους φορείς και τους πολίτες για πολλά χρόνια. Συχνά αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης τόσο για τις δυνατότητες τους να καλύψουν το σύνολο του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας (σε σχέση με τα έργα Αχελώου), όσο και για το κόστος των έργων αυτών (ο μύθος για φθηνά και μικρά έργα), για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον επίσης αλλά και για την μεταξύ τους προτεραιότητα (τοπικές θεσσαλικές διαμάχες και αποδυνάμωση θεσσαλικής συνείδησης).
Με αφορμή την  εν εξελίξει διαβούλευση των Σχεδίων Διαχείρισης Θεσσαλίας, καθώς και τα υδατικά σενάρια που αναλόγως προβλέπουν υλοποίηση ή όχι ορισμένων από τα περιφερειακά έργα, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.
Η εκδήλωση του ΤΕΕ  στοχεύει  να τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του διάσταση με αντικειμενικά κριτήρια (επιστημονικά, τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά), στην ανάδειξη της αναγκαιότητας ορισμένων από τα περιφερειακά έργα ταμίευσης νερού στη Θεσσαλία (ύδρευση, αντικατάσταση χρήσης υπόγειων νερών και κάλυψη τοπικών αναγκών) αλλά και γενικότερα στην  «απομυθοποίηση» τους, σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες, το κόστος τους, τον χρόνο υλοποίησης κ.λ.π.
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις