ΓΛΩΣΣΕΣ

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν μια άλλη διάσταση επικοινωνίας

Η Πληροφορική είναι η επιστήμη της πληροφόρησης, το σύνολο των μεθόδων για τη συλλογή, διαλογή, απομνημόνευση, μετάδοση και χρησιμοποίηση πληροφοριών που επεξεργάζονται αυτόματα, με τη βοήθεια προγραμμάτων, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έχουμε  όλοι  συνειδητοποιήσει  ότι  ζούμε  σε  μια  εποχή,  κατά  την  οποία  η  πληροφορική  έχει εισχωρήσει  σε  όλους  τους  τομείς  της  επιστήμης  και  κάθε  άλλης  παραγωγικής  δραστηριότητας συμβάλλοντας έτσι στην ασύλληπτα ταχεία εξέλιξή  της. Πλέον  η  γνώση  της  είναι συστατικό  εκ  των  ουκ άνευ για την εξέλιξη και την επιβίωση στην αγορά εργασίας.

Είναι διαπιστωμένο ότι ως χώρα, δεν δημιουργούμε το στελεχιακό δυναμικό που θα έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες για την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων. Είναι εμφανές ότι ο αντίκτυπος των εξελίξεων της πληροφορικής στην αγορά εργασίας θα εντείνεται συνεχώς. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται απαιτούν πλέον μια νέα κατηγορία διοικητικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας που θα έχουν τις δυνατότητες και ικανότητες να διαχειρισθούν αποτελεσματικά και να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά την σύγχρονη τεχνολογία.

Επίσης η εκπαίδευση είναι απαραίτητο να συνδέεται με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα οι νέοι που προσπαθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας πρέπει να έχουν απαραίτητα τις βασικές γνώσεις μέχρι και κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

Ως βασικές δεξιότητες ΑΣΕΠ πληροφορικής αναφέρονται συνήθως στις προκηρύξεις θέσεων εργασίας η χρήση κειμενογράφου (Word), τα λογιστικά φύλλα (Excel) και το διαδίκτυο (Internet explorer outlook). Τις εφαρμογές γραφείου συμπληρώνουν οι ενότητες παρουσιάσεις (Power Point), βάσεις δεδομένων (Access) και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (Windows). Το πλήρες πτυχίο συνίσταται από αυτές τις έξι ενότητες. Το επίπεδο διαχωρίζεται σε βασική γνώση και προχωρημένη γνώση (Expert ή Proficiency κτλ.) Σε ότι αφορά τους διαγωνισμού του ΑΣΕΠ αυτός ο διαχωρισμός ΔΕΝ επιφέρει καμία διαφοροποίηση. Έτσι τόσο το βασικό επίπεδο όσο και το προχωρημένο ΔΕΝ μοριοδοτούνται διαφορετικά, απλά και τα δύο επίπεδα εφόσον είναι από εξεταστικό φορέα με αναγνώριση από τον ΟΕΕΚ (Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) πιστοποιούν την επάρκεια γνώσεων.

Πέρα από τις βασικές γνώσεις, σήμερα υπάρχει επιπλέον η ανάγκη της απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων πληροφορικής, όπως σε σχεδιαστικά προγράμματα σχεδίασης CCAD, σε προγράμματα γραφιστικής, Photoshop, Illustrator, Corel Draw κλπ, όπως επίσης και σε εφαρμογές προγραμματισμού  Visual Basic, C/C++, Pascal, JAVA κλπ.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά εργασίας έχει βέβαια προηγηθεί και αναζητεί στελέχη που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τον ρόλο και την σημασία των νέων τεχνολογιών για την παραγωγή και επιχειρηματική αξιολόγηση του οικονομικού αγαθού “πληροφορία”. Αυτή η κατηγορία στελεχών δεν παράγεται σήμερα ούτε από τα Οικονομικά τμήματα των Α.Ε.Ι., ούτε από τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής των ΤΕΙ που το πρόγραμμα τους είναι προσαρμοσμένο στις παραδοσιακές μεθόδους διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής αλλά ούτε και από τα τμήματα Πληροφορικής που έχουν καθαρά τεχνική κατεύθυνση προσανατολισμένα στην μελέτη της επιστημονικής μεθοδολογίας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη προϊόντων πληροφορικής χωρίς να δίνεται έμφαση στην επιχειρηματική αξιοποίηση τους.

Για την εκπαίδευση στην πληροφορική ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κο Τάσο Παπαστεργίου ιδιοκτήτη του Κέντρου Σπουδών Πληροφορικής learn IT.

 

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις