ΛΑΡΙΣΑ

Στο στόχαστρο της Εφορίας και οι αγρότες

Τι αλλάζει για τους καλλιεργητές γης του νομού Λάρισας με την τήρηση βιβλίων

Οριστικό τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολογίας των αγροτών και υποχρέωση όλων των επαγγελματιών του γεωργικού χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων – εξόδων) περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013, στο πλαίσιο της νέας φορολογικής αναδιάρθρωσης.

H απόφαση για τη συμμετοχή των αγροτών στο νέο φορολογικό καθεστώς δεν θεωρείται μόνο δεδομένη αλλά και εξόχως σημαντική, όχι μόνο γιατί θα αποτελέσει τον «θεμέλιο λίθο» στη νέα αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος και θα δομήσει σε νέες βάσεις το αγροτικό επάγγελμα αλλά κυρίως γιατί θα υποχρεώσει τη συντριπτική πλειοψηφία τους και ειδικά τα χαμηλά εισοδήματα, να καταβάλουν υψηλότερους φόρους.

Τα φορολογικά βάρη θα είναι μάλιστα μεγαλύτερα από ό,τι θα περίμεναν οι αγρότες, καθώς το υπ. Οικονομικών στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολογίας ακινήτων προωθεί και τη φορολόγηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων μολονότι στις αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν από τον νέο ενιαίο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα, από του χρόνου χιλιάδες Λαρισαίοι αγρότες θα τεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας αφού δεν θα φορολογούνται με τον τεκμαρτό προσδιορισμό, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα ενταχθούν στην «τάξη» των ελεύθερων επαγγελμάτων και των ατομικών επιχειρήσεων μιας και θα λαμβάνουν αποδείξεις και παραστατικά για την αγορά των απαραίτητων εφοδίων και υπηρεσιών και θα εκδίδουν με τη σειρά τους τιμολόγια για την πώληση των προϊόντων, ενώ τα κέρδη τους θα επιβαρύνονται από το πρώτο ευρώ χωρίς καμία εξαίρεση. Ό,τι δηλαδή ισχύει για έναν επιτηδευματία…

Έτσι, το φορολογητέο εισόδημα που θα προκύπτει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα έσοδα, θα υπόκειται σε έναν φορολογικό συντελεστή, που όπως σχεδιάζεται, θα ξεκινήσει από το 6% και σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο, θα αυξάνεται.

Με δεδομένο ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί τη βάση της παραγωγικής αλυσίδας, τρόικα και κυβέρνηση, θεωρούν ότι η εφαρμογή των νέους καθεστώτος θα συμβάλλει θεαματικά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όχι τόσο από τη φορολογητέα ύλη που θα συνεισφέρουν οι αγρότες αλλά κυρίως από την υποχρέωσή τους να ζητούν παραστατικά σε κάθε βήμα της δραστηριότητάς τους.

Σήμερα, όπως προαναφέραμε, οι αγρότες υπάγονται σε ένα αντικειμενικό σύστημα φορολογίας, το λεγόμενο «ειδικό καθεστώς». Δηλαδή φορολογούνται με μια μέθοδο αντικειμενικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, που προκύπτει βάσει των ελάχιστων τιμών που ανακοινώνονται κάθε χρόνο για κάθε προϊόν.

Ουσιαστικά δηλαδή επιτροπές του κάθε νομού αποφάσιζαν για το θεωρητικό «κέρδος ανά στρέμμα» που θα είχαν οι αγρότες ανάλογα με την καλλιέργεια. Το σύστημα αυτό, έστω και αν δεν ήταν αντιπροσωπευτικό του φορολογητέου εισοδήματος, προστάτευε τους αγρότες με το μικρότερο εισόδημα επειδή ακριβώς οι κατ’ έτος τιμές που ανακοινώνονταν ήταν χαμηλότερες από το πραγματικό ανά στρέμμα/ζώο εισόδημα.

Συνεπώς, οι περισσότερο ευνοημένοι ήταν οι μεγαλοαγρότες που παρήγαγαν και τις μεγαλύτερες ποσότητες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από τη διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των παραγωγών.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, εφόσον συνδυαστεί και με την κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ, θα υποχρεώσει ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο, αλλά οι επιβαρύνσεις αυτές δεν θα είναι και οι μοναδικές καθώς οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατ’ επιταγήν της τρόικας, επιφυλάσσουν στους αγρότες και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα όπως:

– Τη μείωση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου.

– Τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 2013 (για τη χρήση του 2012) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι, από το 11% το ποσοστό της επιστροφής θα πέσει στο 6%. Από το 2014 (για τη χρήση του 2013) οι αγρότες δεν θα λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ, αφού θα φορολογούνται βάσει του νέου συστήματος «εσόδων – εξόδων», άρα και ο ΦΠΑ θα συμψηφίζεται, όπως συμβαίνει με όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας.

– Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ για την κύρια ασφάλισή τους

ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

– Τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με το νέο καθεστώς φορολογίας της ακίνητης περιουσίας.

Ο νέος ενιαίος φόρος που θα ισχύσει από το 2013 στα ακίνητα, θα επιβληθεί τελικά και στα αγροτεμάχια. Ενώ οι αρχικές σκέψεις ήταν να εξαιρεθούν οι αγρότες, από τον νέο φόρο για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που αφορά τις καλλιέργειές τους, εν τέλει οι νέες προτάσεις κάνουν λόγο για εφαρμογή σχετικής κλίμακα ανάλογα με τον αριθμό των στρεμμάτων που καλλιεργούν.

Βέβαια στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Οικονομικών είναι να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν μικρές εκτάσεις και γι’ αυτό θα υπάρχουν κριτήρια για τη φορολόγηση όπως το είδος της έκτασης, αν είναι δηλαδή αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ., εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, το εάν έχει πρόσοψη ή προσόψεις σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο, εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα, αλλά ο φόρος θα πλήξει ιδιαίτερα το ν. Λάρισας και το αγροτικό δυναμικό της.

Συμπερασματικά το νέο φορολογικό πλήγμα που θα δεχθούν, από τις νέες ρυθμίσεις οι κατά επάγγελμα αγρότες θα είναι καίριο, κυρίως γιατί έρχεται σε μια περίοδο όπου ο αγροτικός κόσμος είναι «στεγνός» από ρευστότητα ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για έλεγχο της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων σε όλα τα στάδια, διαδικασία η οποία αναμένεται να περιορίσει κατά πολύ την «ψαλίδα» των τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Αν βέβαια βρεθεί και μια φόρμουλα για το φορολογικό σύστημα που θα ισχύσει για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που το 70% δηλώνει εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, η μετάβαση στο νέο καθεστώς ίσως να γίνει ομαλά και χωρίς δυσκολίες, ειδάλλως θα μιλάμε για φορολογική αφαίμαξη των μικρών παραγωγών.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ :  Γιώργος Νούλης) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις