ΕΛΛΑΔΑ

«Μαχαίρι» σε αποζημιώσεις, τριετίες, επιδόματα απαιτεί η Τρόικα

Σε μητέρα  των μαχών εξελίσσεται  η σκληρή διαπραγμάτευση για το ύψος των αποζημιώσεων, με δεδομένο ότι η Τρόικα πιέζει για μείωση 50% . Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι το πακέτο του των νέων αλλαγών στο εργασιακό θα αποτελέσει προαπαιτούμενο  για την καταβολή της δόσης στο τέλος Οκτωβρίου.

Στο σχέδιο μνημονίου που απέστειλε χθες η Τρόικα στην κυβέρνηση , απαιτεί πλαφόν ώστε το ύψος   της αποζημίωσης να μην υπερβαίνει τους 12 μισθούς ( σήμερα το ανώτατο όριο είναι 24) ενώ συγχρόνως ζητά το χρονικό όριο προειδοποίησης να μειωθεί στους 3 μήνες από 6 που είναι σήμερα .

Επίσης επιμένει για μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και την αύξηση των εργασίμων ημερών στις 6 μέρες την εβδομάδα . Οσον αφορά στον κατώτατο μισθό ,απαιτεί   την ουσιαστική κατάργηση των τριετιών (χρονοωρίμανση),  ενώ θέτει για πρώτη φορά αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη νομοθετική ρύθμιση ενός νέου μηχανισμού  διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού με την καθοριστική συμμετοχή της κυβέρνησης, αρχής γενομένης  από τον ερχόμενο Απρίλιο. Να επισημάνουμε ότι με την πράξη υπουργικού συμβουλίου τον προηγούμενο Φεβρουάριο έχουν παγώσει όλες οι ωριμάνσεις.

Αρα  αν οι δανειστές επιμείνουν , αυτό σημαίνει ότι θα ακονιστεί το μαχαίρι για περικοπή  των επιδομάτων προϋπηρεσίας  που έχουν ήδη ενσωματωθεί  εδώ και χρόνια στους μισθούς. Για παράδειγμα ένας έγγαμος που αμείβεται με τα κατώτατα όρια  ,εισέπραττε μετά από 9 έτη δουλειάς 977,38 ευρώ .  Σήμερα μετά την περικοπή του κατωτάτου μισθού κατά 22% , η αμοιβή του συρρικνώνεται στα 762,35. Αν χάσει και ποσοστό από το κλιμάκιο του 5%-9% σύμφωνα με πρόταση που κατατέθηκε , τότε  η αμοιβή του θα κατέβει στα 693,7 ευρώ .

Ωστόσο , στελέχη του υπουργείου εργασίας πιστεύουν ότι η διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης δε θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα , κάτι που σημαίνει , ότι μπορεί να μη συρρικνωθούν οι αποδοχές στην υπάρχουσα θέση εργασίας αλλά ο εργαζόμενος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί από την αρχή την αμοιβή του σε μια νέα θέση εργασίας με πάτωμα τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ .

Πάντως  οι δανειστές  ήταν ιδιαίτερα  κατηγορηματικοί στη θέσπιση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων .  Για πρώτη φορά ,πίεσαν τον υπουργό εργασίας  να ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την  αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού με την συμμετοχή της κυβέρνησης . Η κυβέρνηση θα καθορίζει  στο εξής με νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού αφού λάβει υπόψη της τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων . Ωστόσο η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ..συρθεί σ’ αυτή τη διαδικασία που καταργεί ουσιαστικά το ρόλο των κοινωνικών εταίρων

Απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις τα στελέχη της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Εργασίας αντιτείνουν πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν τέτοιες δραματικές αλλαγές δεκτές, την ίδια ώρα όμως εκφράζεται μια γενικότερη αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην  τελική συμφωνία για τα εργασιακά.

Πάντως ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

Ειδικά για το θέμα των αποζημιώσεων ,η νέα γραμμή άμυνας που ακολουθεί το Υπουργείο Εργασίας είναι να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι απώλειες , σε περίπτωση απόλυσης χωρίς προειδοποίηση ώστε να αποφευχθεί νέο κύμα απολύσεων. Συγκεκριμένα αντιπρότεινε   στον υπολογισμό της αποζημίωσης να μη λαμβάνονται υπόψη ο 13ος και 14ος μισθός όπως ισχύει σήμερα . Ετσι , αφαιρείται το 1/6 που προστίθεται ως έξτρα μπόνους και το συνολικό ποσό μειώνεται κατά 17%. Δηλαδή , ένας  εργαζόμενος με αμοιβή 2000 , αν απολυθεί μετά από 20 χρόνια δουλειάς χωρίς προειδοποίηση θα πάρει  αποζημίωση 16 μισθούς, 37.333 ευρώ . Με τις αλλαγές που προτείνονται , η αποζημίωσή του θα συρρικνωθεί στα 30.986 ευρώ .

Τα επιχειρήματα που προέβαλε ο Υπουργός Εργασίας  Γιάννης Βρούτσης στην Τρόικα  για να αποκρούσει  το τσουνάμι των αποζημιώσεων  είναι ότι  οι μισθοί  έχουν .. κατέβει στα Τάρταρα και αυτό αυτόματα μειώνει το ύψος της αποζημίωσης έως και 30% και δεύτερον  αν μειωθεί περαιτέρω το κόστος της αποζημίωσης – το μόνο που συγκρατεί τους εργοδότες να μην προχωρούν σε μαζικές απολύσεις – τότε η ανεργία που ξεπέρασε  το 25% θα εκτοξευτεί σε τρομακτικά ποσοστά . Για να αντιμετωπίσει επίσης  την εμμονή τους ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο  και να μειώσουμε τις αποζημιώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΕ , ο κ Βρούτσης  προέβαλε την έλλειψη προστασίας  του ανέργου ο οποίος στην Ελλάδα  μπορεί να απολυθεί αναίτια σε αντίθεση με την Ευρώπη των 15 ,όπου πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένο σκεπτικό  για να γίνει δεκτή μια απόλυση από την επιθεώρηση εργασίας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις