ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης

Για την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε ομόφωνα η νορβηγική επιτροπή, δικαιολογώντας την επιλογή της με την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει επιφέρει η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ΕΕ είχε θεωρηθεί υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς το έργο της ενοποίησης έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στη Γηραιά Ήπειρο.

Η απονομή του βραβείου σε αυτή τη συγκυρία, την ώρα που η οικονομική κρίση απειλεί να υποσκάψει τα θεμέλια της ΕΕ, έχει ιδιαίτερο συμβολικό βάρος.

Ανακοινώνοντας της απόφαση, ο πρόεδρος της επιτροπής υπογράμμισε πως η ΕΕ ένωσε την ήπειρο, εξαίροντας το ρόλο της στην ανοικοδόμηση από την περίοδο μετά το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου όπως και την σταθερότητα στην ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους.

Η πρώτη αντίδραση από ευρωπαϊκό φορέα ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» από την απόφαση της Επιτροπής. «Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό έργο που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη» σχολίασε ο Σουλτς στο twitter.

(in.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις