ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Συντονίζουν τη δράση τους οι επιστημονικοί φορείς της Μαγνησίας

Συναντήθηκαν στα γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου

Με κύριο θέμα τη μη ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας που συμμετέχουν στο ταμείο, συναντήθηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

Ειδικότερα, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτη Αναγνώστου κλήθηκαν και συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Τάσος Βολιώτης, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Ματσιόλης και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κ. Ιωάννης Κόνσουλας.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Αικατερίνη Κλάρα, ενημερώθηκε δια τηλεφώνου για τις αποφάσεις της συζήτησης και δήλωσε τη συμμετοχή της.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ΕΟΠΥΥ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις καλύπτοντας την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και φαρμακευτική περίθαλψη, χρειάζεται τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ με αυστηρούς υπολογισμούς.

Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2013 υπολογίζεται στα 4,7 δισ. ευρώ, ενώ η κρατική επιχορήγηση πρόκειται να πέσει από 1,5 δισ. ευρώ το 2012 στα 700 εκατ. ευρώ το 2013.

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, η ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, γίνεται για να δώσει μια μικρή ανάσα στον υπερχρεωμένο Οργανισμό Υγείας και μετά από λίγους μήνες να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα.

Όπως τονίστηκε για μια ακόμη φορά, στόχος είναι τα αποθεματικά των υγειών ταμείων τους.

Από την άλλη πλευρά, η ένταξη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ θα απέβαινε καταστροφική καθώς τα ήδη «κουρεμένα» αποθεματικά των τομέων υγείας, τα οποία είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα παραδοθούν στον ΕΟΠΥΥ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαργυρωθούν στην τρέχουσα αξία τους προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του Οργανισμού σε ρευστότητα με αποτέλεσμα η ζημία να είναι ανυπολόγιστη.

Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας τόνισαν κατά την διάρκεια της συνάντησή τους τα εξής:

•«Διακηρύττουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην προώθηση ρυθμίσεων που εξοντώνουν και τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, αγνοώντας τη δυσμενή οικονομική κατάσταση ιδίως των νέων ανθρώπων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές επαγγελματικές και βιοτικές τους ανάγκες και οδηγούνται στην ανεργία.

•Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην προώθηση ρυθμίσεων κοινωνικά ανάλγητων και άδικων, αλλά και άκρως παράλογων – από την άποψη του φορολογικού σχεδιασμού – που καταλήγουν να πλήττουν στον πυρήνα τους και κατά τρόπο κατάφωρο συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων φορολογούμενων.

•Οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας, παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση και δηλώνουν ότι θα εξετάσουν τη στάση τους ανάλογα με τις μελλοντικές εξελίξεις. Προωθούν το δημόσιο διάλογο και καλούν τους πάντες να ακούσουν τα επιχειρήματά τους, προκειμένου να αποτραπούν ολέθριες συνέπειες που θα πλήξουν βάναυσα και ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό, απειλώντας παράλληλα την ίδια την κοινωνική συνοχή.

•Η δράση μας δεν εντάσσεται στα πλαίσια ενός αγώνα συντεχνιών. Εκκινεί από μια ειλικρινή διάθεση προάσπισης των κατακτήσεων του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου.»

Οι τοπικοί φορείς των επιστημόνων στη Μαγνησία θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν κοινή δράση και διεκδικούν:

•Άμεσα και ταυτόχρονα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την λήψη μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση του ΕΤΑΑ, το οποίο έχασε το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς την ευθύνη των διοικήσεων τους και παρά το γεγονός ότι τα αποθεματικά είχαν δημιουργηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων,

•Την εξαίρεση μας από τον ΕΟΠΥΥ, έως ότου αποφασίσουν οι αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των ασφαλισμένων, για την τύχη των Τομέων Υγείας μετά την σύνταξη των απαραίτητων αναλογιστικών μελετών.

•Τη δυνατότητα επιλογής του ασφαλισμένου όπως ισχύει σε όλους τους υπόλοιπους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης της ασφαλιστικής κατηγορίας ένταξης τους.

•Τη μείωση των παγίων ασφαλιστικών εισφορών

•Την ύπαρξη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όλους.

•Την αυτοδιαχείριση του ΕΤΑΑ, των Κλάδων του, των αποθεματικών του, την παραμονή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στο ΕΤΑΑ και την ανατροπή του Ν. 2469/1997 που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

•Την αναπλήρωση των δισεκατομμυρίων ευρώ που απώλεσε το Ταμείο από την αναδιάρθρωση των Ομολόγων και τις παράνομες αλχημείες που συνεχίζει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και την καταβολή της οφειλής του Κράτους, από την τριμερή χρηματοδότηση του Ν. 2084/1992, προς το ΕΤΑΑ.

Οι πρόεδροι του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας και του ΤΕΕ Μαγνησίας ανανέωσαν τη συνάντησή τους για την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα ανακοινώσουν και το πλαίσιο των δράσεων και κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις