ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

«Μπάχαλο» στο ΤΕΙ Λάρισας για το Συμβούλιο Διοίκησης

Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο καθηγητής χειρουργικής Κωνσταντίνος Χατζηθεοφίλου

Σε πραγματικό σίριαλ εξελίσσεται η υπόθεση εκλογής νέου προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει τις εκλογές που προκήρυξε η διοίκηση του Ιδρύματος για την εκ νέου εκλογή μελών του Συμβουλίου, τρία από τα έξι εσωτερικά μέλη του νέου Συμβουλίου προχώρησαν σε συνεδρίαση και εξέλεξαν νέο πρόεδρο αλλά και τρία εξωτερικά μέλη.

Μόλις προχθές δημοσιοποιήθηκε το πρακτικό απόφασης μελών του Συμβουλίου (συνεδρίασαν στις 18 Σεπτεμβρίου) σύμφωνα με την οποία, νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας εκλέχθηκε ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Λάρισας (ιδιώτης χειρουργός σήμερα) Κωνσταντίνος Χατζηθεοφίλου, ενώ εξωτερικά μέλη εκλέχθηκαν: ο διδάκτωρ Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ Χρήστος Καστώρης, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Σούλιος και τέλος, ο πρώην βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Ανανεώσιμες Πηγές Κεντρικής Ελλάδος – Ανατολή Α.Ε.» Νικόλαος Φλώρος.

Η απόφαση ελήφθη με την ψήφο των τριών μόνο μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, απουσία δηλαδή των άλλων τριών αλλά και του εκπροσώπου των σπουδαστών, ο οποίος αναδείχθηκε μετά από εκλογές που έγιναν ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα της συνεδρίασης.

Η απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση των απόντων, στην επίμαχη συνεδρίαση, καθηγητών (συμβούλων) ενώ το παράδοξο είναι πως, τα ίδια μέλη του Συμβουλίου που επέλεξαν τον νέο πρόεδρο, στη συνεδρίαση της 14ης Μαΐου 2012 είχαν εκλέξει – επίσης ομόφωνα – για πρόεδρο τον κ. Χρ. Καστώρη και ως εξωτερικά μέλη είχαν εκλέξει τους κ. Αστ. Παπρά, Γ. Σούλιο και Κων. Χατζηθεοφίλου.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου και εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Διοίκησης έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» στο ΤΕΙ Λάρισας με τους καθηγητές να βρίσκονται στα «χαρακώματα» για τη νέα διοίκηση του Ιδρύματος, την εποχή που οι ελλείψεις πιστώσεων και εκπαιδευτικού προσωπικού υποβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση στο ΤΕΙ Λάρισας (όπως και σε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας), παραμονές επίσης της δημοσιοποίησης του νέου εκπαιδευτικού «χάρτη» μέσω του σχεδίου «Αθηνά».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας προβλέπεται από τον νόμο Διαμαντοπούλου (Ν.4009/2011) και όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο Αρβανιτόπουλου (Ν. 4076/2012) να είναι 11μελές, εκ των οποίων 6 εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ (εσωτερικά μέλη), ένας εκπρόσωπος των σπουδαστών, τρία εξωακαδημαϊκά μέλη (ιδιώτες) και ο πρόεδρος του Συμβουλίου ο οποίος επίσης είναι εξωκαδημαϊκός.

Οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Λάρισας μετά από επεισοδιακές εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο εξέλεξαν 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου (Νικ. Μπάτης, Αργ. Νούλας , Δημ. Πατέρας, Σωτ. Καραστεργίου, Αγγ. Παπαϊωάννου και Ξεν. Σπηλιώτης) από τη διαφωνία των οποίων ξεκινά το «θρίλερ» για την εκλογή της νέας διοίκησης.

Παρατάξεις της πλειοψηφίας των σπουδαστών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλάζουν άρδην τη στάση τους και συμμετέχουν σε εκλογές εκλέγοντας εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο (το έβδομο κατά σειρά μέλος) όταν την περασμένη άνοιξη, άλλες παρατάξεις είτε απείχαν των διαδικασιών διαφωνώντας με την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου, είτε «έκλεβαν» την κάλπη για να μην γίνουν εκλογές.

Τα έξι εσωτερικά μέλη, με αφορμή και τη διαφορετική τους φιλοσοφία ως προς τη νέα διοίκηση, χωρίζονται σε δύο ισάριθμες ομάδες αποτελούμενες από τρία μέλη (οι κ. Μπάτης, Νούλας και Πατέρας στην πρώτη, Καραστεργίου, Παπαϊωάννου και Σπηλιώτης στη δεύτερη) οι οποίες ισοψηφούν και μετά από δυο άγονες συνεδριάσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο (ο αρχικός νόμος δεν προέβλεπε τρίτη συνεδρίαση) γι’ αυτό και η πρώτη ομάδα, στις 14 του περασμένου Μαϊου εκλέγει πρόεδρο τον κ. Καστώρη και εξωτερικά μέλη τους κ. κ. Παπρά, Σούλιο και Χατζηθεοφίλου ενώ η δεύτερη ομάδα έχει αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Το αδιέξοδο μεταφέρεται στο υπουργείο Παιδείας, μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών η οποία κοινοποιεί επίσης και πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου. Μεσολαβούν οι πολιτικές εξελίξεις και τον περασμένο Σεπτέμβριο η (απερχόμενη ουσιαστικά) Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας, απευθύνει νέο ερώτημα στο υπουργείο Παιδείας προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές για την εκ νέου ανάδειξη των 6 εσωτερικών μελών, με τη δεύτερη ομάδα των μελών, να κάνει λόγο για «πραξικοπηματική απόφαση».

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Οκτωβρίου λήγει καταληκτικά η προθεσμία για την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης και εφόσον αυτό δεν προκύψει μέσω των σχετικών διαδικασιών, τότε προβλέπεται ο διορισμός των αρχαιότερων εκπαιδευτικών, με το νέο Συμβούλιο Διοίκησης να αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Τελικά το υπουργείο Παιδείας στις 13 Σεπτεμβρίου ακυρώνει την απόφαση της διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας για νέες εκλογές, διατηρώντας δηλαδή σε ισχύ το Συμβούλιο των πρώτων εκλογών, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου, οι σπουδαστές εκλέγουν εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Την προηγούμενη ημέρα ωστόσο (18 Σεπτεμβρίου) και ενώ ήταν γνωστό πως αναμένονται εκλογές των σπουδαστών, το Συμβούλιο συνεδριάζει παρόντων των κ. κ. Μπάτη, Νούλα και Πατέρα και απόντων των κ. Καραστεργίου, Παπαϊωάννου και Σπηλιώτη.

Όπως σημειώνεται και στο πρακτικό (Νο 6) του Συμβουλίου, οι τρεις απουσίαζαν ενώ αλλάζει και η αίθουσα συνεδρίασης λόγω της κατάληψης σπουδαστών, που εκείνη την ημέρα ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΤΕΙ καθηγητή Θ. Τσιρίκογλου με αφορμή τους εκλογικούς καταλόγους των σπουδαστών και την εγκυρότητά τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ίδιο πρακτικό, ο κ. Νούλας προτείνει για τη θέση του προέδρου τον κ. Χατζηθεοφίλου, πρόταση που υπερψηφίζεται από τους κ. Πατέρα και Μπάτη. Η συνεδρίαση συνεχίζεται με την εκλογή των υπολοίπων τριών εξωτερικών μελών και ο κ. Πατέρας εισηγείται την εκλογή του κ. Σούλιου, με τους κ. Νούλα και Μπάτη να ψηφίζουν την πρόταση του κ. Πατέρα.

Στη συνέχεια ο κ. Νούλας, για την επόμενη θέση εξωτερικού μέλους προτείνει τον κ. Ν. Φλώρο με τους κ. Πατέρα και Μπάτη να ψηφίζουν την πρόταση του κ. Νούλα. Τέλος ο κ. Μπάτης προτείνει για τη θέση εξωτερικού μέλους τον κ. Καστώρη με τους κ. Νούλα και Πατέρα να ψηφίζουν την πρόταση του κ. Μπάτη.

«Κατόπιν αυτών, καταλήγει το πρακτικό, επί τριών παρόντων από το σύνολο έξι εκλεγμένων εσωτερικών μελών, ψηφίστηκαν τα εξωτερικά μέλη ως εξής: Πρόεδρος ο κ.: Χατζηθεοφίλου Κωνσταντίνος τρεις (3) ψήφοι. Μέλη οι κ.: 1) Καστώρης Χρήστος (3) ψήφοι. 2) Σούλιος Γεώργιος τρεις (3) ψήφοι.   3) Φλώρος Νικόλαος τρεις (3) ψήφοι».

Να σημειωθεί πως στο ίδιο πρακτικό, μέλος του Συμβουλίου δίνει τη δική του εξήγηση για την «αλλαγή» της στάσης του σε ότι αφορά στην υποψηφιότητα του κ. Χατζηθεοφίλου, σε συνέχεια προφανώς της συνεδρίασης της 14ης Μαΐου ’12, ωστόσο δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τη μη επιλογή του κ. Παπρά (πρώην γενικός διευθυντής του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ Λάρισας) τον οποίο επίσης ομόφωνα είχαν επιλέξει οι ίδιοι εκπαιδευτικοί ως εξωτερικό μέλος.

Αυτό που πλέον παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά στη στάση των τριών καθηγητών που απουσίαζαν από την επίμαχη συνεδρίαση, όπως και η εξήγησή τους αν όντως απουσίαζαν και γιατί, όπως και η στάση του υπουργείου Παιδείας, με δεδομένο ότι οι σπουδαστές εξέλεξαν εκπρόσωπο όπως και τα άλλα τρία μέλη θα μπορούσαν να μετάσχουν στη συνεδρίαση, μετά από κοινή συμφωνία για τον τόπο και το χρόνο της συνεδρίασης χωρίς να υπάρχουν «πρακτικά» προβλήματα όπως αυτά που δημιούργησε η κατάληψη των σπουδαστών εκείνη την ημέρα.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Βαγγέλης Κακάρας) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις