ΛΑΡΙΣΑ

Η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει αγρότες και κτηνοτρόφους

Τον Δήμο Νίκαιας επισκέφθηκε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας

Ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θωμάς Ψύρρας, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, επισκέφτηκε τον Δήμο Κιλελέρ.

Στο δημαρχείο της Νίκαιας ο κ. Ψύρρας είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, κ. Ρίζο Κομήτσα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργο Πασχούδη και τους αντιδημάρχους, κ. κ. Γιώργο Στατήρη και Γιώργο Καρυούδη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη λειτουργία του Δήμου, τις υπηρεσίες που προσφέρει αλλά και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και ιδιαίτερα του αγροτικού κόσμου.

Οι αιρετοί επεσήμαναν στον βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. την έλλειψη ρευστότητας που στραγγαλίζει αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως και το υψηλό κόστος παραγωγής το οποίο σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους συνιστά θηλιά πάνω από τα κεφάλια των παραγωγών.

Ο κ. Κομήτσας σημείωσε ότι υπάρχουν αγρότες που δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγροεφόδια για να σπείρουν τα χωράφια τους, την επόμενη άνοιξη, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για να μπορέσουν οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση.

Συνάμα, ο Δήμαρχος Κιλελέρ έθιξε το ζήτημα των τελών του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα στα χρήματα που πληρώνουν οι αγρότες του Δήμου Κιλελέρ και διατρανώνοντας την ανάγκη να εξαιρεθούν άμεσα από την καταβολή των τελών οι αγρότες των Τοπικών Κοινοτήτων Πλατυκάμπου, Γαλήνης, Μελισσοχωρίου και Κιλελέρ του Δήμου Κιλελέρ.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε, εξάλλου, τον βουλευτή για την ανάδειξη του θέματος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες αγρότες του Δήμου Κιλελέρ.

Επίσης έθεσε το ζήτημα της δυνατότητας ρύθμισης των χρεών που έχουν ορισμένοι δημότες προς τον Δήμο. Το όριο των 10.000 Ευρώ, που ίσχυσε σε πρόσφατη ρύθμιση, είναι πολύ μικρό και πρέπει να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες οφειλές.

Μίλησε για τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, σε ορισμένους τομείς, όπως η πολεοδομία και η πρόνοια και συμφώνησε με τον βουλευτή ότι η λύση μπορεί να βρεθεί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από δήμους που έχουν πλεονασματικό προσωπικό.

Κατά τον βουλευτή  η οικονομική δυσπραγία και η απουσία πολιτικού σχεδίου για τις πόλεις και τις περιφέρειες – από τα συλλογικά όργανα – αποτελούν τα μεγάλα πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Ο κ. Κομήτσας αναφέρθηκε διεξοδικά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όλης της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από την πολιτεία και των συνεχών περικοπών σε πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά η πολιτεία δεν τους αποδίδει με αποτέλεσμα οι ΟΤΑ να έχουν περιέλθει σε πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο.

Ο κ. Ψύρρας διαπίστωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν  μετά από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου με τον Καλλικράτη, σε μεγάλο βαθμό παραμένουν παρά τις προσπάθειες προσαρμογής.

Συμφώνησε με τον κ. Κομίτσα πως πρέπει να γίνει έλεγχος στους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους για να αποτυπωθεί η εικόνας τους τη στιγμή της ενοποίησης τους στους Καλλικρατικούς Δήμους.

Η συνεργασία των δύο ανδρών είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί για τη προώθηση των λύσεων που απαιτούνται.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις