ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δεκάδες μηνύσεις για παράνομη υλοτόμηση

Από το Δασαρχείο Βόλου και από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα

Οι εντατικοί έλεγχοι του Δασαρχείου για παράνομη υλοτόμηση και παράνομη μεταφορά καυσόξυλων από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα αποφέρει καρπούς.

Ειδικότερα μέχρι σήμερα το Δασαρχείο έχει υποβάλλει 45 μηνύσεις ενώ άλλες 10 περιπτώσεις είναι σε προανακριτικό στάδιο, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ο αριθμός των μηνύσεων ανέρχονταν σε 18.

Οι περισσότεροι πάντως παράνομοι εντοπίστηκαν το τελευταίο δίμηνο. Επιπλέον κατασχέθηκαν 230 τόνοι καυσόξυλα, 10 αλυσοπρίονα και δύο αυτοκίνητα.

Όπως ανέφερε ο Δασάρχης Βόλου Νίκος Ντίτορας, οι υπάλληλοι του Δασαρχείου διενεργούν ελέγχους όλο το 24ωρος.Επισήμανε ότι η υπηρεσία του συνεργάζεται ικανοποιητικά με το ΣΔΟΕ, τις ένοπλες δυνάμεις και την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας αλλά και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Όπως ανέφερε, το επόμενο χρονικό διάστημα το Δασαρχείο Βόλου θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στην πάταξη του φαινομένου, όπως το ΣΔΟΕ, η Αστυνομία αλλά και οι δημοτικές αρχές για τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων.

Ο κ. Ντίτορας επισήμανε ότι το Δασαρχείο θα ζητήσει τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, για τη διενέργεια ελέγχων μέσα στην πόλη κι αν διαπιστώσουν ότι κάποιος τα μεταφέρει παράνομα να τον καταγράφουν και να στέλνουν τα στοιχεία στο Δασαρχείο για να προχωρεί σε μηνύσεις.

Αυτή τη στιγμή στο Πήλιο έχουν δοθεί περίπου στις 600 άδειες υλοτόμησης από το Δασαρχείο τόσο σε δημοτικά δάση όσο και σε διακατεχόμενα κομμάτια (μικρές ιδιοκτησίες που κάποιοι πολίτες του Πηλίου έχουν δικαίωμα ξύλευσης).

Το Δασαρχείο με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι σε θέση να πραγματοποιεί ελέγχους τόσο μέσα στο δάσος όσο και σε όλα τα σημεία διακίνησης των ξύλων.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους του Δασαρχείου, ενώ πολλοί δασικοί υπάλληλοι οπλοφορούν νόμιμα και μπορούν να ελέγξουν τόσο κάποιον που υλοτομεί παράνομα όσο και οποιοδήποτε αυτοκίνητο μεταφέρει ξυλεία. Η συνδρομή της αστυνομίας ζητείται όταν κριθεί ό,τι απαιτείται, π.χ. σε περίπτωση απείθειας του ελεγχομένου.

«Από τη στιγμή που υποβληθούν οι μηνύσεις το θέμα παρακολουθεί πλέον η δικαιοσύνη. Αυτό που θα θέλαμε όμως είναι μια γρηγορότερη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και με αυστηρότερες ποινές, καθώς συναντούμε πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν ήδη δύο και τρεις μηνύσεις και καταλαμβάνονται και πάλι να παρανομούν» διευκρινίζει ο κ. Ντίτορας.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι δήμοι θα πρέπει να ελέγχουν κατά πόσο κάνει σωστά τη δουλειά του το συνεργείο υλοτόμων που έχουν ορίσει για να υλοτομήσει το δάσος για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών που δικαιούνται να πάρουν ξύλα. Επιπλέον τα συνεργεία υπό την επίβλεψη του δήμου θα πρέπει να κάνουν σωστά την υλοτόμηση του δάσους οξιάς που συνήθως υλοτομείται για καυσόξυλα, όπως τους έχει υποδείξει το Δασαρχείο. «Σε αυτό το θέμα είμαστε πολύ αυστηροί.

Στο τέλος που θα γίνει έλεγχος από την υπηρεσία μας στα υλοτομημένα δημοτικά δάση οξιάς αν παρατηρηθεί ότι κόπηκαν παραπάνω δένδρα από αυτά που εμείς υποδείξαμε, θα επιβληθούν κυρώσεις. Η μήνυση δεν θα γίνει μόνο στους υλοτόμους αλλά και στον πολιτικό προϊστάμενος του Δήμου που έχει οριστεί υπεύθυνος για τις υλοτομίες» τόνισε.

Ο κ. Ντίτορας κάνει έκκληση στους πολίτες να μην αγοράζουν ξυλεία από παράνομη κοπή και πάντα να ζητούν παραστατικά. Να καταγγέλλουν δε τους εμπόρους που παρανομούν, «αφού η λαθροϋλοτομία, αφορά όλους μας, γιατί τα δάση ανήκουν σε όλους, είναι δημόσια περιουσία και δεν μπορεί να την καταστρέφει κανείς προς ίδιο όφελος».

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις