ΛΑΡΙΣΑ

Πρωτοβουλίες του τοπικού ΟΕΕ για συντονισμένη αντίδραση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Η διοίκησή του το χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, «τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι βασικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παρότι οι σχεδιασμοί αυτοί δεν έχουν οριστικοποιηθεί φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλά μόνο επιμέρους διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα έγιναν μέχρι τώρα γνωστά.

Ενδεικτικά και μόνο επισημαίνουμε ορισμένες από τις προβλέψεις καταδεικνύοντας και τις επιπτώσεις.

 Σε ότι αφορά τη μέση ελληνική οικογένεια η  νέα φορολογική κλίμακα με την προβλεπόμενη  αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για παιδιά και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τη διατήρηση και κατά περίπτωση αύξηση των πάσης φύσεων «χαρατσιών» και έμμεσων φόρων θα οδηγήσει χιλιάδες οικογένειες στην καταβολή πολλαπλάσιου φόρου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα αλλά και την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα.

 Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες η φορολόγηση με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ και χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο ότι η υποχρεωτική ασφάλιση θα εκπίπτει στο σύνολό της είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα οδηγήσει επίσης σε επιπλέον σημαντικότατες επιβαρύνσεις.

 Είναι, επίσης, βέβαιο ότι με τα μέτρα αυτά δεν θα υπάρξει περιορισμός της φοροδιαφυγής και ότι για μια ακόμα φορά θα επιβαρυνθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Είναι, επίσης, σαφές ότι η δημιουργία μόλις τριών φιλολογικών κλιμακίων (για τους μισθωτούς και συνταξιούχους) με το τρίτο από 16.000,01 ευρώ και πάνω να φορολογείται με συντελεστή 35% οδηγεί σε υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς τους εξισώνει με τους έχοντες μεγάλη φοροδοτική ικανότητα.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο φαίνεται πως θα είναι αναποτελεσματικό ως προς τους στόχους που το ίδιο το Υπουργείο θέτει όπως είναι φανερό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και όλα αυτά τις ημέρες που λίστες πιθανής προκλητικής φοροδιαφυγής πηγαινοέρχονται σε υπουργικά και όχι μόνο γραφεία.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει καταθέσει στην πολιτεία της προτάσεις του οικονομικές και αναπτυξιακές για το ξεπέρασμα της κρίσης. Φαίνεται πώς όχι απλά δεν εισακούστηκαν αλλά πώς το νομοσχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Η διοίκηση του Π.Τ. Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε.  θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία συντονισμού των  κοινωνικών και παραγωγικών φορέων ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε ότι αφορά τα μέτρα πριν από την ημερομηνία κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Βουλή.

Ζητούμε, επίσης, από τους εκπροσώπους της Θεσσαλίας στη ΣΤΑ του Ο.Ε.Ε. να αναλάβουν άμεσα αντίστοιχη πρωτοβουλία σε κεντρικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις