ΛΑΡΙΣΑ

Πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση στις 4 Νοεμβρίου εξήγγειλε η ΠΑΣΥ

Η διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των αγροτών με βάση το κάθε πρόβλημα ξεχωριστά μέσω σειράς πρωτοβουλιών συζητήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ στη Λάρισα.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν είναι:

1)  Θα βγει προκήρυξη που θα βάζει το γενικό πλαίσιο και την προοπτική αγωνιστικών κινητοποιήσεων και οργάνωσης των μικρομεσαίων αγροτών στους Α.Σ.

2) Συνεδριάσεις των Γραμματειών της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών μέσα στον Οκτώβριο που θα συζητήσουν αυτά τα προβλήματα και ότι άλλο προκύπτει ανά περιοχή στην βάση σχεδιασμού πρωτοβουλιών ανάδειξης.

3)  Επιδίωξη σε αυτές τις συνεδριάσεις είναι να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία 18 Οκτώβρη για τα νέα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση στην Βουλή.

4) Θα πραγματοποιηθούν πλατιές συσκέψεις της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών σε κάθε Νομό για Οκτώβριο και αρχές Νοέμβρη με επικαιροποίηση των προβλημάτων και της παρέμβασης μας σε κάθε περιοχή. Σε αυτό εντάσσεται η μεγάλη σύσκεψη στο Σουφλί την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου με άξονα τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτές οι συσκέψεις να προετοιμάσουν την πανελλαδική σύσκεψη το Νοέμβρη στην Λάρισα που θα είναι και η αφετηρία των πρωτοβουλιών μας για μια σειρά ζητήματα.

5) Μεγάλη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Οκτώβρη στην Πελοπόνησσο που θα πάρει απόφαση για την πανελλαδική κινητοποίηση. Επίσης, πανελλαδική κινητοποίηση για Κυριακή 4 Νοέμβρη, με μορφή που θα καθορίσει η κάθε γραμματεία και επιτροπή αγώνα.

ΟΙ 25 ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Το διεκδικητικό πλαίσιο που ανακοίνωσαν τα στελέχη της ΠΑΣΥ περιλαμβάνει 25 ζητήματα τα οποία και είναι:

  1. Να πληρώσει ότι άμεσα οφείλει το κράτος στους αγρότες  από αποζημιώσεις (εξισωτική,  καταστροφές-ΠΣΕΑ, κά) και καμία μείωση  της επιστροφής του ΦΠΑ  του 2012 .
  2. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βαμβακιού  από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προήλθαν από πράσινο σκουλήκι και να δοθεί ολόκληρη η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν πιάσουν το καθορισμένο πλαφόν παράδοσης βαμβακιού.
  3. Να εξασφαλιστεί η εξόφληση των παραγωγών από βιομηχανίες και εμπόρους σε βαμβάκι, τομάτα, γάλα κ.λπ. που παραμένουν απλήρωτοι πολλούς μήνες.
  4. Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των “νόμιμων” και “παράνομων” παρακρατήσεων.
  5. Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
  6. Να εξασφαλιστούν άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος όσο κρατάει η κρίση στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη νέα περίοδο.
  7. Αφορολόγητο (τράνζιτ) πετρέλαιο στους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς  για την οικογενειακή εκμετάλλευση , όπως γίνεται με τους εφοπλιστές.
  8. Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.
  9. Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά).
  10. Αφορολόγητο εισόδημα 40.000,00 € για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000,00 € για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.
  11. Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
  12. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.
  13. Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νομό για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος.  ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο  100% της ζημιάς.
  14. Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες.
  15. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση στα χαράτσια στα νοσοκομεία και στη συμμετοχή στα φάρμακα της εξέτασης και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.
  16. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
  17. Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.
  18. Αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και ιδρυμάτων έρευνας για δωρεάν τεχνική και επιστημονική στήριξη του αγρότη
  19. Όχι στην διαβούλευση του ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων που στόχο έχει την εναρμόνιση με την νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει σε μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων και ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Να μην ισχύσει η οδηγία 2000/60 της Ε.Ε που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους παραγωγής
  20. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (Βιομηχανία Ζάχαρης,  ΕΛΒΙΖ).
  21. Να σταματήσει το αίσχος των αγροτοδικείων  που στόχο έχει να κάμψει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, να τρομοκρατήσει και ποινικοποιεί τους αγώνες. Να γίνει παραγραφή με πολιτική απόφαση της Βουλής όπως το 1999.
  22. Απελευθέρωση ιπποδύναμης και χωρητικότητας στα σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας για δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους τους ψαράδες.
  23. Κατάργηση των αυθαίρετων περιορισμών σε αλιευτικά εργαλεία με παράλληλη ρύθμιση και χωροθέτηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων.
  24. Θεσμοθέτηση αποζημιώσεων σε μηχανολογικό και αλιευτικό εξοπλισμό, εξαιτίας απρόβλεπτων φυσικών κινδύνων όπως έκτακτα καιρικά φαινόμενα, επιθέσεις από θαλάσσια θηλαστικά κ.ά.
  25. Ριζική αλλαγή του προσανατολισμού και της κατανομής των κοινοτικών αλιευτικών κονδυλίων, έτσι ώστε να ενισχύονται οι μικρομεσαίοι ψαράδες, η συλλεκτική αλιεία και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, όπως αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες, αλιευτικοί σταθμοί κ.ά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Θεούλη / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις