Με το βραβείο γαλλικής γλώσσας 2012 τιμήθηκε ο Βασίλης Αλεξάκης

Δημοσιεύθηκε στις: 11 Οκτωβρίου 2012, 10:30

Σπουδαία διάκριση για τον κορυφαίο εν ζωή Έλληνα συγγραφέα

Με το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας 2012 τιμήθηκε ο Βασίλης Αλεξάκης, τον οποίο το Γαλλικό Πρακτορείο αποκάλεσε ως τον «πιο Γάλλο από τους Έλληνες συγγραφείς».

Το βραβείο αυτό, που δημιουργήθηκε το 1986, αφορά το έργο λογοτεχνών, καλλιτεχνών ή επιστημόνων που συνέβαλαν, με το ιδιαίτερο ύφος των έργων τους ή με τις ενέργειές τους, στο να αναδείξουν την ποιότητα και την ομορφιά της γαλλικής γλώσσας.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ, θα απονεμηθεί επισήμως στις 9 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της Έκθεσης Βιβλίου της Μπριβ. Να σημειωθεί ότι η επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή του Βραβείου της Γαλλικής Γλώσσας αποτελείται από μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Γκονκούρ, συγγραφείς και δημοσιογράφους.

Ο Βασίλης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1943 και πήγε στη Γαλλία σε ηλικία 17 ετών, χωρίς να γνωρίζει γαλλικά. Εργάστηκε ως σκιτσογράφος και κατόπιν ως δημοσιογράφος.

Έχει γράψει πολλά βιβλία, τόσο στα γαλλικά, όσο και στα ελληνικά με πιο σημαντικά τα «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα», «Οι ξένες λέξεις» και «μ. Χ.». Για το «μ. Χ» το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος.

(iefimerida.gr) 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ