ΛΑΡΙΣΑ

Η «καρδιά» της καρδιολογίας χτυπά στη Λάρισα

Καρδιά και νεφροί , μία μοιραία σχέση…. Η καρδιά και οι νεφροί είναι όργανα που αλληλεπιδρούν και οι διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας μπορούν να επιδεινώσουν την πρόγνωση και να δυσχεράνουν τη θεραπεία των καρδιολογικών ασθενών.

Φέτος, στο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη σημασία της νεφρικής λειτουργίας στους καρδιολογικούς ασθενείς. Οι ειδικοί τονίζουν πως  η στρατηγική πρόληψης των καρδιαγγειακών νόσων, διενέργειας  διαγνωστικών τεχνικών, όπως η στεφανιαία αρτηριογραφία και η ανίχνευση καρδιακών βιοδεικτών, αλλά και η θεραπεία αυτή καθεαυτή διαφέρουν σημαντικά σε ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία. Η ανάλυση αυτών των διαφορών αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης ημερίδας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Όλα τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης, o Vice Chairman of the Department of Cardiovascular Medicine, Head, Heart Failure and Cardiac Transplant, Cleveland Clinic, κ. Randall C. Starling και ο Καθηγητής, Ακαδημαϊκός του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, Η.Π.Α., και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χαρίσιος Μπουντούλας.

ΓΙΑ 15Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το Συνέδριο πραγματοποιείται για 15η συνεχή χρονιά  στην πόλη της Λάρισας, στο συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου Imperial από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική διοργάνωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνεργασία με την Cleveland Clinic Foundation, το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης και Έρευνας, στην οποία είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό να αναλύσουν τις σύγχρονες εξελίξεις σε φλέγοντα ζητήματα καρδιαγγειακού ενδιαφέροντος. Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως καταρτίστηκε από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλιππο Τρυποσκιάδη, περιλαμβάνει θέματα που αποτελούν ή πρόκειται να αποτελέσουν ιατροκοινωνικά – επιδημιολογικά προβλήματα τα προσεχή χρόνια.

Η ΣΧΕΣΗ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ – ΚΑΡΔΙΑΣ

Επίσης, ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί όργανο, το οποίο αλληλεπιδρά και επηρεάζει/επηρεάζεται από την καρδιά. Οι ομιλητές του 15ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος θα επικεντρωθούν στην ανάλυση των θυρεοειδικών παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά, καθώς και των νοσημάτων που προσβάλλουν και τα δύο όργανα ταυτόχρονα. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην κοιλιακή παχυσαρκία, η παρουσία της οποίας έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στο Δυτικό Κόσμο και η οποία συνοδεύεται από πλήθος δυσμενών καρδιαγγειακών επιδράσεων. Θα αναλυθούν η παθοφυσιολογία των καρδιακών επιπλοκών της παχυσαρκίας, η συσχέτισή της με το σακχαρώδη διαβήτη και την υπερλιπιδαιμία, καθώς και οι θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, σημαντικό βάρος θα δοθεί στην ιδιαίτερη περίοδο της κύησης και στις φυσιολογικές αλλά και εν δυνάμει παθολογικές αλλαγές που αυτή επιφέρει στο καρδιαγγειακό σύστημα, με τη διενέργεια σεμιναρίου επικεντρωμένου στις καρδιοπάθειες της κύησης και της λοχείας.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Στο 15ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος θα αναλυθούν επίσης θέματα που αφορούν ειδικές ομάδες του γενικού πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με συνοσηρότητες, δηλαδή ασθενείς που, εκτός από καρδιαγγειακές, πάσχουν και από παθήσεις άλλων οργάνων. Σε ό,τι αφορά στους ηλικιωμένους, το γεγονός ότι πολλές φορές εξαιρούνται από τις μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρη η εγκυρότητα των σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Συνεπώς, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναζητηθούν οι ιδιαιτερότητες στη διάγνωση και αντιμετώπιση σημαντικών καρδιολογικών ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι βαλβιδοπάθειες, η υπέρταση και η κολπική μαρμαρυγή στους ηλικιωμένους.

Επιπλέον, σημαντικό μέρος των ομιλιών του συνεδρίου θα αφιερωθεί σε θέματα επίκαιρα, καθημερινού κοινωνικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, όπως η σημασία της αξονικής στεφανιογραφίας στην κλινική πράξη, η αντιμετώπιση του ασυμπτωματικού ασθενούς με στεφανιαία νόσο, η χρήση των αντιθρομβωτικών φαρμάκων και ο ρόλος της γενετικής στην ιατρική του παρόντος και του μέλλοντος. Εκτός από τα προαναφερθέντα, στο πλαίσιο του 15ου Καρδιολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδος δε θα μπορούσαν να παραληφθούν οι σύγχρονες εξελίξεις σε καρδιολογικά ζητήματα όπως η οξεία, η χρόνια και η τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια, η επεμβατική αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών και της στεφανιαίας νόσου, οι νεότερες τεχνικές απεικόνισης και τα νέα καρδιολογικά φάρμακα.

Τέλος, και με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας από νέους ιατρούς και επιστημονικές ερευνητικές ομάδες, διενεργείται ο καθιερωμένος πλέον ετήσιος Διαγωνισμός Καρδιαγγειακής Έρευνας, από τον οποίο θα αναδειχθούν προς βράβευση οι τρεις καλύτερες εργασίες.

Το ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος φιλοδοξεί, όπως κάθε χρόνο, να παρουσιάσει και να συνθέσει τις απόψεις ερευνητών από όλον τον κόσμο σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο καρδιολόγο και τον καρδιολογικό ασθενή, δίνοντας, έτσι, από την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας το στίγμα της καρδιολογικής επιστήμης για το 2012 και οριοθετώντας τις μελλοντικές κατευθύνσεις για το 2013.

ΦΩΤΟ: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις