ΛΑΡΙΣΑ

Γεννάτε γιατί χανόμαστε…

Ραγδαία μείωση των γεννήσεων την τελευταία τριετία στη Λάρισα

Ραγδαία μείωση των γεννήσεων κατά την τελευταία τριετία παρατηρείται στο Ληξιαρχείο του Δήμου Λαρισαίων. Την ίδια περίοδο τα στοιχεία εμφανίζουν ελαφρά αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Προφανές το συμπέρασμα ότι η πόλη γερνάει.

Η παρατηρούμενη μικρή αύξηση στον αριθμό των δηλωθέντων θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην ανάλογη αύξηση των εγγεγραμμένων στα Δημοτολόγια της Λάρισας, οι οποίοι φθάνουν περίπου τους 100.000, πολλοί περισσότεροι φυσικά εμφανίζονται οι Λαρισαίοι στην απογραφή και ακόμη πιο πολλοί είναι οι πραγματικοί κάτοικοι της πόλης, άρα και όσοι αποβιώνουν κάθε χρόνο. Είναι όμως εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια των χωριών τους, όπου και δηλώνεται ο θάνατός τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε η προϊσταμένη Πολυξένη Μπαρού, στο Ληξιαρχείο του Δήμου Λαρισαίων το 2010 καταχωρήθηκαν 917 θάνατοι, έναντι 956 κατά τη διάρκεια του 2011 και ήδη 753 στο πρώτο εννεάμηνο του 2012, που σημαίνει ότι αναλογικά θα φτάσουν στα επίπεδα των 1000 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αντιστοίχως οι γεννήσεις βαίνουν μειούμενες και μάλιστα με ρυθμό 10% ετησίως. Έτσι το 2010 καταχωρίσθηκαν στο Ληξιαρχείο του Δήμου Λαρισαίων 3.973 γεννήσεις. Ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3.503 κατά το 2011 ενώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2012 δηλώθηκε η γέννηση 2.595 παιδιών και άρα συνολικά για τη χρονιά θα φτάσουν στα επίπεδα των 3.400 γεννήσεων.

Η παρατηρούμενη μείωση των γεννήσεων δύσκολα θα μπορούσε να αποσυνδεθεί από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις δυσκολίες των ζευγαριών να αντιμετωπίσουν τα έξοδα που συνοδεύουν την ύπαρξη ενός ακόμη μέλους στην οικογένεια. Το προεκτεθέν συμπέρασμα ενισχύεται από τα στοιχεία του Ληξιαρχείου σχετικά με τα παιδιά που γεννιούνται την τελευταία τριετία στις οικογένειες πολυτέκνων της Λάρισας, όπου και παρουσιάζεται θεαματική μείωση.

Έτσι ενώ κατά το 2010 δήλωσαν στο Ληξιαρχείο την απόκτηση τέταρτου παιδιού 155 οικογένειες, ο αριθμός τους μειώθηκε στις 101 μέσα στο 2011 ενώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2012 δηλώθηκαν μόνον 64 «τέταρτα» παιδιά και άρα αναλογικά ως το τέλος της χρονιάς αυτά θα φτάσουν στα 85 περίπου.

Αξιοσημείωτο ότι το 10% των τέταρτων παιδιών δηλώνονται από μετανάστες που ζουν στη Λάρισα, κυρίως αλβανικής και βουλγάρικης καταγωγής. Σαφώς μικρότερη είναι η συνεισφορά των αλλοδαπών στις δηλώσεις πέμπτου και έκτου παιδιού στην οικογένεια, όπου πάντως εμφανίζεται σταθερότητα στον ρυθμό των δηλώσεων της τελευταίας τριετίας στο Ληξιαρχείο της Λάρισας.

Το 2010 δηλώθηκαν 28 «πέμπτα» και 22 «έκτα» παιδιά, το 2011 αντίστοιχα 28 και 20, ενώ μέχρι στιγμής για το τρέχον έτος 16 και 12 παιδιά των εν λόγω κατηγοριών.

(Εφημερίδα «Ελευθερία»/ Ρεπορτάζ : Σωτήρης Ζαχαριάς)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις