ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Φάρμακο περιορίζει τις βλάβες μετά από εγκεφαλικό

Δοκιμάστηκε πειραματικά σε μικρό δείγμα ασθενών

Βρισκόμαστε κοντά στην αντιμετώπιση των βλαβών από εγκεφαλικό επεισόδιο; Μπορεί ο εγκέφαλος ύστερα από το σοκ του εγκεφαλικού, να επανέλθει; Κάποιοι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. Ένα νέο φάρμακο – σε πειραματικό στάδιο μέχρι στιγμής- δείχνει να μπορεί να βοηθήσει.

Ένα πειραματικό φάρμακο που περιορίζει τις μόνιμες βλάβες του εγκεφάλου μετά από ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι οποίες οδηγούν σε αναπηρίες, δοκιμάστηκε με θετικά αποτελέσματα σε ένα μικρό δείγμα ασθενών σε 14 αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία.

Οι δοκιμές, μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χιλ του πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, παρουσιάστηκαν στο περιοδικό νευρολογίας “Lancet Neurology”, έδειξαν ότι το φάρμακο, που περιέχει την χημική ουσία ΝΑ-1, είναι ασφαλές. Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε 185 άτομα που είχαν ενδοαγγειακό ανεύρυσμα, από τα οποία τα μισά πήραν το φάρμακο και τα υπόλοιπα εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που πήραν το αληθινό φάρμακο, εμφάνισαν λιγότερες περιοχές με βλάβες του εγκεφαλικού ιστού. Μόνο δύο άτομα εμφάνισαν μικρές παρενέργειες. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν υποσχόμενο το φάρμακο, αλλά είπαν ότι χρειάζεται κι άλλη κλινική έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, για να αποδειχτεί με βεβαιότητα ότι το φάρμακο παρέχει πραγματική νευρο-προστασία.

Είχαν προηγηθεί δοκιμές σε πιθήκους, που είχαν δείξει ότι η ουσία ΝΑ-1, που αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης, εμποδίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν, μετά τη στέρησή τους από οξυγόνο λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου. Προηγούμενες προσπάθειες με άλλα φάρμακα για την προστασία του εγκεφαλικού από τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού, δεν είχαν μέχρι σήμερα θετική κατάληξη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι καθώς ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών γερνάει, τα εγκεφαλικά θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

(iatropedia.com) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις