ΛΑΡΙΣΑ

Ακαδημία Πολιτών στα Φάρσαλα

Διάλεξη και αγιασμός στο πολιτιστικό κέντρο

Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων ενημερωτική διάλεξη με θέμα «Η συντροφικότητα σε εποχή κρίσης», με ομιλητή τον πρόεδρο της Ακαδημίας των Πολιτών επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευστράτιο Παπάνη, ενώ παράλληλα έγινε αγιασμός ενόψει της έναρξης σε λίγες ημέρες των μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου μετά την προγραμματική συμφωνία της δημοτικής αρχής με την Ακαδημία των Πολιτών, η οποία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης, της έρευνας και της κατάρτισης.

Ακολούθησε χαιρετισμός της συντονίστριας του προγράμματος δημοτικής συμβούλου κ. Δέσποινας Συροπούλου, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η Ακαδημία των Πολιτών είναι μια καινοτόμος δράση που ταράζει τα κοινωνικά δεδομένα όπου λειτουργεί, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο που οι ρυθμοί, σε μια επαρχιακή πόλη πέφτουν.

Είναι διέξοδος για δεκάδες ανήσυχους συμπολίτες μας που θέλουν μ’ αυτόν τον δημιουργικό τρόπο να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι με την Ακαδημία των Πολιτών, πέρα από την κατάρτιση, θα βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίηση των συμπολιτών μας και θα συμβάλουμε στην ανθρώπινη επικοινωνία. Είναι μια ποιοτική διέξοδος, ως ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει πολυεπίπεδα την ελληνική κοινωνία.

Η συμμετοχή σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στον νομό Λάρισας, εκτός του Δήμου Λαρισαίων, είμαστε ο μοναδικός επαρχιακός καλλικρατικός δήμος που κατάφερε να συστήσει Ακαδημία και μάλιστα οι εγγραφέντες ξεπέρασαν τα 120 άτομα, ενώ οι εγγραφές συνεχίζονται.

Ευχαριστώ την κ. Σταυρίνα Βακούλα για την πολύτιμη εθελοντική εργασία που προσέφερε για να λειτουργήσει η Ακαδημία, αλλά και για την προσφορά της από δω και πέρα για την εύρυθμη λειτουργία της».

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής: «Έχοντας ως αρχή ότι η μόρφωση, η διά βίου εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι δικαίωμα όλων, γι’ αυτό η δημοτική αρχή ήρθε σε προγραμματική συμφωνία με την Ακαδημία των Πολιτών, που είναι πανεπιστήμιο για όλους και απευθύνεται σ’ όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης κ.λπ.

Πεποίθηση της δημοτικής αρχής είναι ότι η λειτουργία του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους σπουδαστές της Ακαδημίας, δίνοντάς τους ένα δημιουργικό διέξοδο, γιατί η διοχέτευση της γνώσης αποτελεί εκ των πραγμάτων πολιτιστική παρέμβαση και αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας των Πολιτών κ. Ευστράτιου Παπάνη, με θέμα «Συντροφικότητα σε εποχή κρίσης». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τετραετείς κύκλοι σπουδών στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο αφορούν ακαδημαϊκά εξάμηνα (Οκτώβριος – Φεβρουάριος και Φεβρουάριος – Ιούνιος). Σε κάθε ένα από τα οποία διδάσκεται διαφορετική κάθε φορά θεματική ενότητα (ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιστορία, προληπτική ιατρική, δημοσιογραφία κ.λπ.). Ο χώρος πραγματοποίησης του προγράμματος θα είναι η αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη (χειμερινό ωράριο 17.00 – 20.00 και το εαρινό 18.00 – 21.00).

Η έναρξη του προγράμματος είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου (με ελεύθερη είσοδο για όλους τους πολίτες), ενώ ο πρώτος κύκλος των μαθημάτων θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου με τη θεματική ενότητα «Ψυχολογία – Συμβουλευτική». Για την εγγραφή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φέρουν μαζί τους μια φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας, μια μικρή φωτογραφία για τη σπουδαστική τους ταυτότητα και 80 ευρώ για την ετήσια συνδρομή τους. Για εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Δέσποινα Συροπούλου στο τηλέφωνο 6978-890.645.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ και φωτογραφία : Αχιλλέας Μπακαλέξης) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις