ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μακεδονικός Αγώνας και η Πηνελόπη Δέλτα

Σε αφιέρωμα του συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας στις 10 Νοεμβρίου στο «Χατζηγιάννειο»

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στους «Βλατσιώτες ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και στην ηρωίδα του πνεύματος Πηνελόπη Δέλτα», το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Στη συμβολή της Βλάστης στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βλατσιώτες οπλαρχηγούς, θα αναφερθεί ο κ. Δημήτρης Μπάγκαβος διδάκτωρ ιστορικής γλωσσολογίας, ερευνητής. Στην Πηνελόπη Δέλτα, η οποία περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο τον θάνατο του Βλατσιώτη Μακεδονομάχου Ιωάννη Μπουμπαρά θα αναφερθεί η κ. Νέλλη Βασβατέκη.

Ποιήματα που έχουν γραφτεί για τους Μακεδονομάχους της Βλάστης και κείμενα της Πηνελόπης Δέλτα θα ερμηνεύσουν ο Μιχάλης Παλιός και η Παρασκευή Τζαφέτα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα παρουσιάσει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γίτσα Τζαφέτα.

Ο Σύλλογος Βλατσιωτών Ν. Λάρισας συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια από την ίδρυσή του γι’ αυτό και το Δ.Σ. αποφάσισε στην εκδήλωση αυτή να βραβεύσει ένα επίλεκτο, ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου τον κ. Κωνσταντίνο Πιπιλιάγκα.

Ο κ. Δημήτρης Μπάγκαβος κατάγεται από τη Βλάστη , σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και ειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία.

Από το ίδιο τμήμα έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στην ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας. Υπήρξε υπότροφος του κληροδοτήματος του μεγάλου Βλατσιώτη ευεργέτη βαρόνου Κωνσταντίνου Βέλλιου.

Μετείχε σε μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Γαλλία, τη Σερβία και την Κροατία. Δίδαξε στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο ερευνητικό Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα ο κ. Μπάγκαβος ασχολείται ερευνητικά και με την ιστορία και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του τη Βλάστης.

(Εφημερίδα «Ελευθερία»)              

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις