ΛΑΡΙΣΑ

“Χαριστική βολή” και για τους αγρότες τα νέα μέτρα

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΑΣΝΛ την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στο Βασιλί Φαρσάλων για να συζητήσει τις τρέχουσες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση πως «τα νέα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και θα οδηγήσουν τμήμα τους στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα. Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνονται φυσικά τα λαϊκά στρώματα αλλά την πληρώνουν, επιχειρείται νέα επίθεση στην ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων των πόλεων.

Προετοιμάζουν την άγρια φορολόγηση των αγροτών με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης που περνάει μέσα από το κράτημα λογιστικών βιβλίων, την φορολογία του 6-10% του εισοδήματος, την μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από φέτος στο 6% από 11% που είναι, την μείωση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το πετσόκομμα των εξευτελιστικών συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30€ τον μήνα καθώς και την κατάργηση των δώρων, τις αυξήσεις ως υπερδιπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, τις αυξήσεις στο ρεύμα και τον ΕΛΓΑ. Ταυτόχρονα οι αγρότες όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα πληρώνουν χαράτσια, βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνει και να πουλάνε την παραγωγή τους μισοτιμής για να αυξάνουν τα κέρδη τους έμποροι, βιομήχανοι και εισαγωγείς τόσο σε βάρος των αγροτών όσο και της λαϊκής κατανάλωσης. Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, επιστροφές από ΦΠΑ, εξισωτικές αποζημιώσεις, το πράσινο σκουλήκι που έκανε τεράστια ζημιά και στο Νομό μας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ όπως θα έπρεπε και δεν ξέρουμε αν θα εισπράξουν οι πληγέντες αγρότες την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι.

Για όλους αυτούς τους λόγους επιβάλλεται οι μικρομεσαίοι αγρότες να ξεσηκωθούν και να στήσουν «μπλόκο» στην λαίλαπα των αντιλαϊκών και αντιαγροτικών μέτρων μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και εμπόρους, την νεολαία».

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες «να συμμετέχουν μαχητικά με τα αγροτικά μηχανήματα και τα αιτήματα τους, στις απεργιακές συγκεντρώσεις που αποφασίζονται από τα αγωνιστικά συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα ενόψει της συζήτησης των αντιλαϊκών μέτρων στην Βουλή.

Το επόμενο διάστημα η ΕΟΑΣΝΛ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους θα πραγματοποιήσει επαρχιακές συσκέψεις, περιοδείες και ενημέρωση στα χωριά ώστε να αναπτυχθούν αγωνιστικές αντιστάσεις στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση λύσεων στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στα χωριά αλλά και η κοινή δράση και συντονισμός με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί κτηνοτρόφοι που βλέπουν το κόστος των ζωοτροφών να εκτοξεύεται στα ύψη και οι τιμές σε γάλα και κρέας να έχουν πάρει την κατηφόρα. Η κτηνοτροφία καταρρέει και εντείνει την διατροφική εξάρτηση της χώρας μας.

Συνεχίζουμε την πρωτοβουλία μαζί με τις άλλες Θεσσαλικές Ομοσπονδίες για την πρόταση διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Θεσσαλία, την ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου και να αντιμετωπιστεί το νερό ως φυσικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Η ΕΟΑΣΝΛ θα προχωρήσει σε ανάλογη εκδήλωση στους Δήμους Φαρσάλων και Κιλελέρ το επόμενο διάστημα. Ζητάμε από τα Δημοτικά Συμβούλια και τους άλλους φορείς να πάρουν θέση και να στηρίξουν τα αιτήματα των Ομοσπονδιών όπως τους τα έχουμε ήδη κοινοποιήσει».

Την  συνεδρίαση απασχόλησε η ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, η συγκρότηση νέων που θα συσπειρώσουν την συντριπιτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς, ιδιαίτερα των νέων ηλικιακά αγροτών. Πρόκειται για ζήτημα-κλειδί που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του αγροτικού κινήματος να διεκδικεί και να κατακτά λύσεις. Την ικανότητα του να συμβάλει στην συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, την νεολαία που θα μπορέσει να οργανώσει την σύγκρουση και να φτάσει ως την ανατροπή της αντιλαϊκής-αντιαγροτικής πολιτικής.

Τέλος  το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισε να στηρίξει την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κομμουνιστκό Κόμμα Ελλάδας στην βουλή «Κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015, των εφαρμοστικών τους νόμων, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο τηνεφαρμογή των μνημονίων». Καλούμε να υπερψηφιστεί η  πρόταση νόμου, και τους μαζικούς φορείς του Νομού να προχωρήσουν σε ανάλογες αποφάσεις ώστε να εκφραστεί η θέληση του λαού μας για κατάργηση των μνημονίων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις