ΕΛΛΑΔΑ

Θυσιάζονται μισθοί, συντάξεις και δώρα

Στο βωμό της συμφωνίας με την τρόικας

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν, πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη Τρόικα είναι θέμα λίγων ημερών.

Η αισιοδοξία αυτή δεν απορρέει μόνο από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως από τις θετικές δηλώσεις Λαγκάρντ- Ρεν πριν καν φτάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του EUROGROUP.

Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει, πάντως, θριαμβολογίες, καθώς στο βωμό των διαπραγματεύσεων θυσιάστηκαν ακόμα και τα Δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ, ενώ οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Επί του παρόντος η συμφωνία με τους δανειστές, προβλέπει ότι οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα θα φτάσουν στα περίπου 8,2 δισ ευρώ στη διετία αντί 7,6 δισ ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά στα μέτρα για το 2013, αυτά θα φτάσουν στα περίπου 9 δισ ευρώ αντί των 7,8 δισ ευρώ που συμπεριλήφθηκαν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ τα νέα φορολογικά μέτρα που θα φτάσουν στα 3 δισ ευρώ, θα αφορούν κυρίως στο 2014, αλλά όπως παραδέχθηκε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τα περίπου 500 εκατ. ευρώ στο φορολογικό πακέτο του 2013 θα γίνουν περισσότερα, έτσι ώστε να καλυφθεί η διαφορά με τη Τρόικα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παραμένουν εκκρεμότητες- κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών- στις οποίες αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας σε βουλευτές του κόμματος της, λίγο πριν ετοιμάσει τις… βαλίτσες της για την Αθήνα.

Στα δημοσιονομικά, μένει να εξειδικευτούν οι δαπάνες των υπουργείων που θα συμπληρώσουν το πακέτο του 2013, αλλά και να συμφωνήσουν το οικονομικό επιτελείο με την Τρόικα για την αποτίμηση των φορολογικών μέτρων που θα συνοδεύσουν το πακέτο, για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές.

Ενδεικτική είναι η διαφωνία για το δημοσιονομικό όφελος από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, απ’ όπου το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι μπορεί να βάλει στα ταμεία 1,5 δισ ευρώ αλλά η Τρόικα με το ζόρι δέχεται 1 δισ ευρώ.

Στα διαρθρωτικά, έντονο είναι το ενδιαφέρον της Τρόικας για τα εργασιακά, όπου παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του κατώτερου μισθού- αν και με την ανακοίνωση του Γιάννη Βρούτση ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη κατάθεση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη νομοθέτηση του κατώτερου μισθού και την ισχύ του από τον επόμενο Απρίλιο- για τα “κλειστά” επαγγέλματα όπου εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, για τα φορολογικά όπου μεταξύ άλλων εκκρεμεί η τοποθέτηση μόνιμου Γενικού Γραμματέα, η παρακολούθηση των ελεγκτικών στόχων, το νέο νομοσχέδιο.

Όσον αφορά στο Δημόσιο, η Τρόικα επιμένει σε ασφαλιστικές δικλείδες για τη παρακολούθηση της μείωσης του προσωπικού αλλά και για την ορθή εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου, πάντα σε άμεση συνάρτηση με τις επιπτώσεις του Βαθμολογίου.

(Γιώργος Παππούς / iefimerida.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις