ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου και σοβαρού εγκεφαλικού

Τον τεράστιο κίνδυνο εφιστούν οι ειδικοί

Ερευνητές του τμήματος νευρολογίας του πανεπιστημίου της Λιλ, με επικεφαλής τη Σαρλότ Κορντονιέ, μελέτησαν 540 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από αυτούς, οι 137 (ποσοστό περίπου 25%) έπιναν αρκετά κατά τη διάρκεια της ζωής τους (τουλάχιστον τρία ποτά καθημερινά).

Οι γεροί πότες, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, πάθαιναν εγκεφαλικό στην ηλικία των 60 ετών, γύρω στα 14 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με την μέση ηλικία εγκεφαλικού για τους υπόλοιπους που δεν έπιναν τόσο πολύ.

Επίσης όσοι πάθαιναν εγκεφαλικό σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών, αν έπιναν πολύ, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Η Κορτονιέ εφιστά την προσοχή και επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ συντελεί στο να είναι σοβαρότερο το εγκεφαλικό σε πιο μικρή ηλικία, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς σημαντικό ιατρικό ιστορικό».

Το αλκοόλ έχει και στο παρελθόν εντοπιστεί ως παράγων κινδύνου ιδίως για το συγκεκριμένο τύπου εγκεφαλικού (αιμορραγικό αντί για ισχαιμικό).

(iefimerida.gr) 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις