ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται από μωρά άνω των 6 μηνών

Τα μωρά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να αποφεύγουν τις ακόλουθες τροφές:

Αλάτι: Οι νεφροί του μωρού σας δεν μπορούν ακόμη να επεξεργαστούν σωστά το αλάτι. Γιαυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα αλατισμένα τρόφιμα. Επιλέξτε ψωμί χαμηλό σε νάτριο, ανάλατο βούτυρο και ανάλατες ρυζογκοφρέτες

Ζάχαρη: Τα ζαχαρώδη προϊόντα χορταίνουν το μωρό σας, αλλά δεν έχουν θρεπτική αξία. Αποφύγετε κέικ, γλυκά και μπισκότα. Ωστόσο, τα σπιτικά κέικ και μπισκότα έιναι καλύτερα για το παιδί σας από τα έτοιμα του εμπορίου.

Μέλι: Απαγορεύεται να δίνετε μέλι σε μωρά κάτω του 1 έτους, καθώς περιέχει ένα βακτήριο που προκαλεί βρεφική αλλαντίαση.

Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Μη τους δίνετε ολόκληρους σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Μπορείτε να δίνετε πολτό ξηρών καρπών, που όμως δεν θα περιέχει κομμάτια καρπών, ή ταχίνι σε μωρά άνω των 6 μηνών, αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας

Τροφές χαμηλές σε λιπαρά: Τα μικρά παιδιά χρειάζονται τροφές υψηλής ενεργειακής αξίας, γιαυτό πρέπει πάντα να λαμβάνουν πλήρη και όχι χαμηλά σε λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα παιδιά άνω των 2 ετών μπορούν να τρώνε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, δεδομένου ότι η υπόλοιπη διατροφή τους είναι σωστή.

Φυτικές ίνες: Το καστανό ρύζι, το πίτουρο και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες χορταίνουν το μωρό σας, αλλά δεν περιέχουν επαρκή, θρεπτικά συστατικά. Τα μικρά παιδιά πρέπει να τρώνε άσπρο ρύζι και άσπρα ζυμαρικά.

ΓΡΑΦΕΙ Η Γεωργία Κατσογριδάκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις