ΛΑΡΙΣΑ

500 μαθητές στο δήμο Κιλελέρ χωρίς δωρεάν μετακίνηση στο σχολείο!

Τον κίνδυνο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς περισσότεροι από 500 μαθητές του Δήμου Κιλελέρ να μην έχουν στη διάθεσή τους μέσο για τη δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολικές τους μονάδες επισημαίνει ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με επιστολή του προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και Ν. Λάρισας, την οποία κοινοποιεί στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

Στην επιστολή ο κ. Κομήτσας τονίζει ότι οι διαγωνισμοί που προκήρυξε ο Δήμος Κιλελέρ για 130 δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών κηρύχθηκαν στην πλειοψηφία τους άγονοι και κατατέθηκαν προσφορές μόλις για 25 δρομολόγια.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ καλεί τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν, ώστε με το πρώτο κουδούνι του Σεπτεμβρίου όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχολεία τους. Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια, αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Σε συνέχεια του από 6/8/2012 και με αρ. πρωτ. 16447 εγγράφου μας σχετικά με την εκτέλεση του έργου μεταφοράς των μαθητών της Α΄/Βάθμιας και Β΄/Βάθμιας Εκπαίδευσης από και προς τις σχολικές μονάδες  του Δήμου Κιλελέρ και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες μεταφορείς της περιοχής, λόγω του χαμηλού κόστους που καλύπτει η πολιτεία, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Στις 26/07/2012 ο Δήμος Κιλελέρ προκήρυξε για το σχολικό έτος 2012 – 2013 πέντε διαγωνισμούς με σφραγισμένες προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά ανά διαδρομή, για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς των μαθητών στις πέντε Δημοτικές Ενότητας της επικράτειάς μας, συνολικού προϋπολογισμού  433.679 ευρώ.

Οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι στο σύνολό τους και επαναλήφθηκαν εκ νέου στις 13/08/2012. Από τις 130 διαδρομές που προκηρύχθηκαν, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλευράς του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας και ιδιοκτητών ταξί της περιοχής μόνο για τις 25 (ποσοστό 19,2%).

Ειδικότερα, κηρύχθηκαν άγονοι εκ νέου οι τρεις διαγωνισμοί για 11 διαδρομές στη Δημοτική Ενότητα Αρμενίου, 21 διαδρομές στη Δημοτική Ενότητα Κιλελέρ και 25 διαδρομές στη Δημοτική Ενότητα Πλατυκάμπου και αφορούσαν στη μεταφορά, συνολικά, άνω των 455 μαθητών!

Στη Δημοτική Ενότητα Νίκαιας καλύφθηκαν από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Λάρισας μόνον 6 από τις 34 διαδρομές και έμειναν ακάλυπτες οι υπόλοιπες 28, που αφορούσαν στη μεταφορά 51 μαθητών, εκ των οποίων το σύνολο των 14 νηπίων της περιοχής.

Τέλος, στη Δημοτική Ενότητα Κραννώνα καλύφθηκαν από ιδιοκτήτες ταξί οι 19 από τις 39 διαδρομές και έμειναν ακάλυπτες οι υπόλοιπες 20, που αφορούσαν στη μεταφορά 31 μαθητών, εκ των οποίων οι 22 είναι και ΑμΕΑ, που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η έκβαση των διαγωνισμών καθιστά πρακτικά αδύνατη για το Δήμο Κιλελέρ τη μεταφορά ενός μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού του Δήμου μας από και προς τις σχολικές μονάδες κατά την επικείμενη έναρξη του νέου σχολικού έτους 2012 – 2013, σε ένα Δήμο 51 χωριών, ο οποίος δεν διαθέτει οργανωμένη ενδοδημοτική συγκοινωνία και ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς μέσω του οποίου να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε καθημερινή βάση.

Οι μεταφορείς μας δήλωσαν για μία ακόμη φορά ότι είναι ασύμφορη η κάλυψη της μεγάλης πλειοψηφίας των διαδρομών μεταφοράς των μαθητών, εξαιτίας του χαμηλού κομίστρου, που καλύπτεται από την πολιτεία.

Κατόπιν τούτων και επειδή ο Δήμος Κιλελέρ δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος των άγονων διαγωνισμών για τη μεταφορά των μαθητών, σας καλούμε με τις δικές σας ενέργειες να μεριμνήσετε, ώστε να αποσοβηθεί ο σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σε λίγες ημέρες, εκατοντάδες παιδιά  όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στο Δήμο Κιλελέρ για πρώτη φορά στα χρονικά να μην έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν μέσο για να μεταβούν στο σχολείο τους, κατάσταση που αν δεν αποφευχθεί, είναι σίγουρο ότι θα τινάξει στον αέρα την ομαλότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην περιοχή μας».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις