ΕΛΛΑΔΑ

Παρανάλωμα της φωτιάς το 40 % της καλλιέργειας μαστίχας

Στη Χίο έχουν ήδη καεί περίπου 90.000 στρέμματα

Μάχη για να σωθούν οι μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου δίνει η Πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι, ισχύος 8 μποφόρ, που πνέουν για τρίτη συνεχή μέρα, καθιστούν την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που αφανίζει το νησί πολύ δύσκολη και απειλούν την παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων με ολοσχερή καταστροφή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει να καίει σε Ολύμπους, Αρμόλια, Καλαμωτή και Πυργί, από το οποίο η φωτιά συνεχίζει την πορεία της προς Νότο με σύμμαχους τους βοριάδες.

Στο νησί επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 πεζοπόροι, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες, με την υποστήριξη τεσσάρων αεροσκαφών και επτά ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού Κωνσταντίνου Γανιάρη, «η κατάσταση είναι δραματική», καθώς πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν ότι μπορεί να έχουν καεί έως και 90.000 στρέμματα καλλιεργειών, δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. «Σήμερα έχει πολύ αέρα και στο βόρειο μέτωπο η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει ο κ. Γανιάρης, οι φωτιές έχουν κάψει σημαντικές εκτάσεις μαστιχοκαλλιεργειών, οι οποίες ενδέχεται να έχουν φτάσει και το 40% του συνόλου του νησιού, κάτι που συνεπάγεται τεράστια οικονομική ζημιά για τους μαστιχοπαραγωγούς.

Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» η φωτιά καίει εκτάσεις στην περιοχή Αναβάτου – Σιδηρούντας , που είχαν αναδασωθεί μετά την πυρκαγιά του 1987.

Πάντως, η φωτιά έχει απομακρυνθεί από οικισμούς, αν και το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση των ευπαθών ομάδων δύο οικισμών.

Παράλληλα οι κυνηγοί, που βρίσκονταν στο νησί με αφορμή την εκκίνηση της κυνηγητικής περιόδου, ετοιμάζονται να μεταβούν στο πύρινο μέτωπο για να υποστηρίξουν την πυροσβεστική, έπειτα από έκκληση του τοπικού συλλόγου.

(tovima.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις