ΕΛΛΑΔΑ

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στη Χίο

Προσπάθεια να σωθούν τα μαστιχοχώρια από την φωτιά που καίει για τρίτη μέρα

Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στις Καρυές Χίου. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.

Μεγάλο βάρος της προσπάθειας της Πυροσβεστικής πέφτει στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων. Παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.

Αν οι φλόγες κάψουν τα μαστιχόδενδρα στο Πυργί, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, λέει στο in.gr ο Γιάννης Περαντάκος, πρόεδρος των μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής.

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν οι θυελλώδεις άνεμοι, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στη Χίο, σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Πολύ ψηλός είναι επίσης ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σύνολο των νησιών του κεντρικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, καθώς και τους νομούς Αργολίδος, Κορινθίας, τμήματα της Λακωνίας και της Αρκαδίας.

Η φωτιά στη Χίο ξεκίνησε το Σάββατο από το κεντρικό τμήμα του νησιού, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν και τα 8 μποφόρ, οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες μαστιχοκαλλιέργειες.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει χιλιάδες στρέμματα με πεύκα και ελιές στην κεντρική και νότια Χίο, ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές και σε αγροικίες στην περιοχή του χωριού Αυγώνυμα.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις