Εκκενώνονται χωριά στη Χίο

Δημοσιεύθηκε στις: 18 Αυγούστου 2012, 14:54

Από τις 3.00 τα ξημερώματα μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει την κεντρική Χίο, σε τρία μέτωπα. Το ένα βρίσκεται στην μοναδική εστία δάσους στην περιοχή του Προβατά. Περισσότερα από τρεις χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του politischios.gr και της της Πολιτικής Προστασίας, μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο, ενώ για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα αργήσει να αποκατασταθεί κάνει λόγο ο δήμαρχος Χίου, κ. Λαμπρινούδης.
Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά, ενώ χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.
Το άλλο μέτωπο είναι στα χωριά Λιθί και Βέσσα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κύρηξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βέσσας, ενδεχομένως από καύσιμα του στρατοπέδου”ΠΑΠ”.
Νέο μέτωπο στην περιοχή από Δαφνώνα προς Αρβανίτισσα, ενώ στο κάστρο των Απολίχνων η πυρκαγιά απειλεί περιουσίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που “απειλούνται” από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά.
“Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα”, υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ