ΛΑΡΙΣΑ

Με κατάνυξη γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου στη Λάρισα

Με πολύ μεγάλη ευλάβεια εόρτασε και συνεχίζει να εορτάζει μέχρι την Πέμπτη 23 Αυγούστου ολόκληρος ο Χριστιανικός κόσμος την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Έτσι και η τοπική μας Εκκλησία στις πόλεις, στον κάμπο, στα ορεινά χωριά και στις παραλίες γιόρτασε το Πάσχα του καλοκαιριού με πολύ μεγάλη και ζωντανή πίστη και αφοσίωση στην Παναγία μας, την παρηγοριά και δύναμή μας.

Κατά κοινή ομολογία πολύ μεγάλη ήταν φέτος η προσέλευση των πιστών Χριστιανών στις Ιερές Παρακλήσεις της Παναγίας μας καθ’ όλη την διάρκεια του Δεκαπενταυγούστου και κυρίως κατά την ημέρα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου οι Ιεροί Ναοί μας τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην επαρχία ξεχείλισαν από ευλαβείς Χριστιανούς, που συνειδητά προσήλθαν στο Ποτήριο της ζωής, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου εν ευλαβεία πολλή, φόβο Θεού και πολύ καλή προετοιμασία κοινώνησαν των αχράντων Μυστηρίων, του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος τόσο στις Ιερές Παρακλήσεις της Θεομήτορος, όσο και στην Ιερά και Κατανυκτική Αγρυπνία του Επιταφίου της Παναγίας μας αλλά και κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της από τον Αμπελώνα, τόνισε την ανάγκη της επιστροφής μας στην μοναδική κιβωτό της σωτηρίας που είναι η Αγία μας Εκκλησία.

Μίλησε για το Ιερό πρόσωπο της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας και ανέλυσε θεολογικώς τα Θεομητορικά τροπάρια της εορτής, ενώ από την Κομνήνειο Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Στόμιο και κατά την περιφορά της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της Οδηγητρίας απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να μην χάσουν την ελπίδα τους αλλά με θέρμη να παρακαλέσουν την Μεσσίτρια μας προς τον Θεόν να επιβλέψει με την Θεομητορική προστασία της και τα μητρόθεα σπλάχνα της επί το ένδοξο γένος μας και την πατρίδα μας, και να φωτίσει τα παιδιά και τους νέους μας στους καιρούς και τους χρόνους που διερχόμαστε.

Στην Αγρυπνία των Εγκωμίων και του Επιταφίου της Παναγίας μας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, η συμμετοχή του κόσμου ήταν καθολική και κυρίως η μετοχή τους στο Ποτήριο της Ζωής, υπήρξε γεγονός αίσιο, που γεμίζει αισιοδοξία και διατρανώνει ότι της Εκκλησίας οι Πύργοι δεν θα πέσουν ποτέ.

Νέοι, γέροντες, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας άκουγαν από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας τα Ιερά Εγκώμια και συγκινημένοι ίσταντο περιμένοντας με υπομονή και ευλάβεια στην «ουρά» προκειμένου να ασπασθούν το Τίμιο Σώμα Της.

Το ίδιο συνέβη και στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Λάρισα, που ήταν το επίκεντρο του εορτασμού της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα στην πόλη της Λαρίσης.

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες, ο Επιτάφιος και τα Εγκώμια της γλυκυτάτης Παναγιάς μας.

Συγκινητική και μεγαλόπρεπη υπήρξε την παραμονή της εορτής η καθιερωμένη απο πολλών ετών Λιτάνευση του Επιταφίου και της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου στην πόλη του Αμπελώνα, όπου στην κεντρική πλατεία έξωθεν του μεγαλόπρεπου πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Παναγίας και σε ειδική εξέδρα τελέσθηκε η Αρτοκλασία και η Θεομητορική δέηση τόσο για τους εν ασθενεία και πόνο ευρισκομένους αδελφούς μας, όσο και για όλους εκείνους τους πιστούς Χριστιανούς, τα αφοσιωμένα τέκνα της Εκκλησίας, που αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της πίστεως και δίδουν μαρτυρία Ιησού Χριστού στον τόπο μας και στις μέρες μας.

Ακόμη μεγαλύτερη υπήρξε και καθολική η συμμετοχή του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας μας στο Αρμένιο, όπου χιλιάδες προσκυνητές κατέκλεισαν το Θεομητορικό αυτό «Κάθισμα» της Παναγίας μας στο Αρμένιο, ενώ ανέμεναν για πολύ ώρα στις ατελείωτες ουρές προκειμένου να ασπασθούν την Ιερά, Θαυματουργή (και μάλιστα ιδιαίτερα Θαυματουργή και Χαριτόβρυτη στις μέρες μας), Αγία Εικόνα Της.

Πολλοί ακόμη ήταν και αυτοί που ξενύχτησαν κοντά Της εκπληρώνοντας έτσι ευλαβικό αίτημα των καρδιών τους και παλαιόν όφλημα.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις