ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Συγκρότηση πανελλαδικού μετώπου κατά του λιγνίτη προτείνει ο Παπατόλιας

Τη δημιουργία ενός ενιαίου πανελλαδικού μετώπου ενάντια σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων στη χώρα μας, προτείνει η παράταξη “Θεσσαλών Δύναμη”.

Φέρνοντας το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, παραθέτει μία δέσμη μέτρων που πρέπει να ληφθούν αφού όπως επισημαίνεται τα σχέδια περί εκμετάλλευσης του λιγνίτη δεν έχουν εγκαταλειφθεί οριστικά.

Συγκεκριμένα στην εισήγησή της η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει τα εξής:

“Πρόσφατα και για πολλοστή φορά την τελευταία εξαετία,  επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα –εφιάλτης ,που  αφορά στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, ειδικότερα δε, στην περιοχή του Δομένικου  Ελασσόνας.

Η επαναφορά αυτής της συζήτησης, συνέπεσε μάλιστα με την κατάθεση αγωγής από  120 οικογένειες του ιστορικού Δομένικου εναντίον του Ιταλικού κράτους, διεκδικώντας αποζημιώσεις για την ψυχική οδύνη και τις ζημιές που υπέστησαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους κατακτητές Ιταλούς, οι οποίοι αφάνισαν ένα ολόκληρο χωριό, λεηλάτησαν σπίτια και περιουσίες κι άφησαν ορφανά δεκάδες παιδιά.

Την ώρα που οι μνήμες έρχονται ξανά ζωντανές στο προσκήνιο για να υπενθυμίσουν την τραγικότητα του πολέμου σε όλες τις μορφές του, ένας άλλος «πόλεμος» συνεχίζεται  με στόχο την ίδια  περιοχή, σαν να είναι μοιραίο, η  ιστορία,  σ’ αυτόν το ρόλο πάντα να την τοποθετεί.

Ο νέος αυτός «πόλεμος» έχει σύγχρονα χαρακτηριστικά, αφορά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα,  που η ανεξέλεγκτη δράση τους, οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και που βιώνουμε όλοι.

Είναι ο πόλεμος της επιβολής ενός προτύπου ανάπτυξης,  που οι λαοί δεν το επέλεξαν.

Είναι ο πόλεμος της αναμέτρησης μεταξύ των ισχυρών και των πολιτών

Είναι ο πόλεμος της προπαγάνδας που χρησιμοποιείται ευρέως πια και έχει να κάνει με μια δήθεν νέα μορφή αξιοποίησης των φυσικών πόρων,  που θα αποδώσει τεράστια οφέλη στους ανθρώπους– κυρίως της εκμεταλλεύσιμης περιοχής .

Είναι το σύγχρονο παραμύθι της ευημερίας , του πλουτισμού και της προοπτικής, που το εμφανίζουν μάλιστα εντέχνως με τα χαρακτηριστικά ενός «κοινωνικού μιούζικαλ»- όλοι χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, με δουλειές και πολλά λεφτά και χωρίς συνέπειες στο περιβάλλον,  γιατί τα φίλτρα προστασίας ,  είναι …καλά !

Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο για πέμπτη φορά, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια! Είναι εκπληκτικό όταν σκεφθεί κανείς την επιμονή με την οποία έρχεται το θέμα – περίπου μια φορά το χρόνο, σαν να είναι  δόση δηλητήριου .

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μορφή μιθριδατισμού. Είναι δόση δηλητηρίου που στοχεύει  να δημιουργηθούν κοινωνικοί υποστηρικτές κι όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής μιας ειλημμένης απόφασης, να μην έχουν απομείνει πια, παρά ελάχιστοι που να αντιστέκονται σ’ αυτό.

Η τοπική κοινωνία όμως μίλησε, επανειλημμένα, καθαρά και δυνατά. Το Νομαρχιακό συμβούλιο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα ανώτατα πρώην και νυν τοπικά αιρετά συμβούλια, ο Δήμος Ελασσόνας και το δημοτικό συμβούλιο,  φορείς και μεμονωμένοι πολίτες καταδίκασαν συλλήβδην τον σχεδιασμό που κατατείνει στην εκμετάλλευση της περιοχής με την εξόρυξη μεταλλεύματος.

Διατρανώσαμε με όλους τους τρόπους την αντίθεσή μας και οι θέσεις μας ακούστηκαν  παντού .

Τώρα, διαπιστώνοντας ότι τα σχέδια δεν ματαιώθηκ ανοριστικά,  αλλά αντίθετα, καιροφυλαχτούν για να τα εφαρμόσουν, οφείλουμε να μετατρέψουμε τη φωνή μας σε κραυγή .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :

Να  συσπειρώσουμε όλες τις τοπικές δυνάμεις, να ενσωματώσουμε στη δύναμή μας κι άλλους υποστηρικτές από περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, να δημιουργήσουμε γεγονότα στην περιοχή που αναδείξουν την υπέροχη φυσική ομορφιά της, την ιστορικότητά της και την πραγματική προοπτική της .

Ειδικότερα:

–         Το Περιφερειακό συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τον κ Περιφερειάρχη , ο οποίος μαζί με εκπροσώπους τω παρατάξεων του συμβουλίου μας, να συγκροτήσουν μια θεσμική Επιτροπή Κατά της Εξόρυξης Λιγνίτη, στην οποία θα εντάξουν όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς , ώστε από κοινού να αποτρέψουν τη διαφαινόμενη επαναφορά του θέματος με επίσημες παραστάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία, τήρηση πρακτικών των σχετικών συζητήσεων και δημοσιοποίησης του περιεχομένου τους με δελτία τύπου  .

–         Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το  Δήμο Ελασσόνας, που από την αρχή τοποθετήθηκαν καθαρά στο θέμα, προτείνουμε τη δημιουργία μιας «Εβδομάδας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος»  στην περιοχή του Δομένικου, με συναυλίες καλλιτεχνών που θα κληθούν να υποστηρίξουν τον αγώνα μας, με παρουσίαση της δουλειάς μαθητικών σχημάτων της περιφέρειας ,με ημερίδες για το περιβάλλον,  την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, εκθέσεις εικαστικών και πρόσκληση ελλήνων και ευρωπαίων καλλιτεχνών και διανοούμενων”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις