ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοπρατείται η προστασία – διευθέτηση της κοίτης του Σοφαδίτη Ποταμού

Μέσα στις επόμενες ημέρες δημοπρατείται το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο: «Προστασία – διευθέτηση κοίτης Σοφαδίτη Ποταμού»,  προϋπολογισμού 1.820.000 ευρώ.

Ειδικότερα, υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας η προέγκριση συμβασιοποίησης της του εν λόγω έργου , του οποίου Φορέας Υλοποίησης είναι ο Δήμος Σοφάδων.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τους Σοφάδες, διότι αφενός μεν προστατεύεται η κοίτη του ποταμού αφετέρου δε θωρακίζεται ο οικισμός από πλημμυρικά φαινόμενα. Έτσι επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος».

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της γεωμετρίας της κοίτης του Σοφαδίτη ποταμού σε μήκος περίπου 1.000 m και στο τμήμα του ποταμού που διασχίζει την πόλη των Σοφάδων.

Προβλέπεται εφαρμογή μιας σύνθετης και ενιαίας διατομής με κλιμακωτή διεύρυνση. Για την εξυπηρέτηση της παροχής βασικής ροής του ποταμού, διαμορφώνεται μία εγκιβωτισμένη βαθιά κοίτη 1,0 m και πλάτους 10,0 m.

Τα πρανή της στενής αυτής κοίτης αποτελούνται από συρματοκιβώτια ύψους 0,5 m τα οποία τοποθετούνται κλιμακωτά έτσι ώστε το σχήμα της κοίτης να διαφοροποιηθεί από την γεωμετρία του «κατακόρυφου πρανούς»  η οποία είναι χαρακτηριστική της ανθρώπινης επέμβασης.

Κάτω από τα συρματοκιβώτια τοποθετείται στρώμνη συρματοκιβωτίων πάχους 0,3 m η οποία προεκτείνεται 2,0 m προς τον άξονα της κοίτης. Για την προστασία των πρανών από διάβρωση προτείνεται αυτά να επενδυθούν με λιθορριπή πάχους 0,40 m.

Για την εξασφάλιση της λιθοριπής, αυτή εκτείνεται πέρα από τον πόδα του πρανούς προς τον άξονα της διατομής σε μήκος 1,5 m. Επίσης για την σωστή αγκύρωση του υποκείμενου γεωυφάσματος, η λιθοριπή εκτείνεται και πέρα από το φρύδι προς το εξωτερικό της διατομής σε μήκος 1,0 m.

Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 15/12/2012  και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις