ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξακολουθεί να θεωρεί ως βασική υπόθεση εργασίας για τις επερχόμενες εξελίξεις, έκθεση της Bank of America-Merrill Lynch κάνοντας λόγο ότι προς τον σκοπό τούτο θα ληφθούν μέτρα προετοιμασίας.

Στην έκθεση που έχει ημερομηνία 10 Αυγούστου 2012, ο οίκος εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους, αναμένει νέα μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, και αναθεωρεί καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες της χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές της αναφερόμενοι στην Ελλάδα, εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει «απλά δοκιμάζοντας την υπομονή της τρόικας». Και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ «μια κι έξω», αλλά ότι θα ληφθούν μέτρα προετοιμασίας απέναντι στην αυξανόμενη πιθανότητα εξόδου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η συνεχιζόμενη κρίση χρέους, όσο απουσιάζει ένας «οδικός χάρτης» και/ ή μια αποφασιστική λύση, διαβρώνει την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και πλήττει τόσο τις επενδύσεις όσο και την κατανάλωση, λειτουργώντας ανασταλτικά για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Η BofA-ML εκτιμά ότι Ισπανία και Ιταλία θα υποχρεωθούν τελικά να ζητήσουν επισήμως βοήθεια από το EFSF και την ΕΚΤ, πιθανότατα προς τα τέλη του χρόνου. Επιπλέον, αναμένουν ότι η Ισπανία θα δεσμευτεί με ένα πιο «σφιχτό» μνημόνιο από πλευράς όρων σε σχέση με την Ιταλία, λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα.

Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο αμερικανικός οίκος αναμένει παρατεταμένη ύφεση κατά 0,7% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αναθεωρώντας καθοδικά τις προηγούμενες προβλέψεις του για μηδενική ανάπτυξη το 2013.

imerisia online

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις