ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Κυτταρίτιδα: Σήμα της αναγεννησιακής ομορφιάς

Ένα συχνό θέμα συζήτησης αυτή την εποχή μεταξύ των γυναικών είναι η κυτταρίτιδα, πως δημιουργείται, που οφείλεται και πώς μπορεί να εξαλειφθεί.

Η κυτταρίτιδα πήρε το όνομα της από Γάλλους επιστήμονες και αναφέρεται στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής “ρυτίδων” πάνω στο δέρμα.

Η δημιουργία της κυτταρίτιδας είναι ανεξάρτητη από την παχυσαρκία, δηλαδή μπορεί να εμφανιστεί και σε αδύνατα άτομα. Αντίθετα με το σωματικό βάρος, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από το φύλο μιας και μόνο ένας στους 100 άνδρες μπορεί να εμφανίσει κυτταρίτιδα.

Αυτό εξηγείται από τον τρόπο με το οποίο το γυναικείο σώμα είναι σχηματισμένο με στρώματα λίπους σε στρατηγικά σημεία. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά.

Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύττρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν.

Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά πιο συνηθισμένα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες.

Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές όπως η εμμηνόπαυση, η ήβη και η εγκυμοσύνη, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού αλλά και των αλλεπάλληλων ή στερητικών και μη ισορροπημένων διαιτών που ευνοούν την ανάπτυξή της.

Οι διατροφικές συστάσεις και τα σημεία που πρέπει να προσέξει η γυναίκα που αντιμετωπίζει το “πρόβλημα” αυτό είναι οι παρακάτω:

1. Πρέπει να αποφεύγετε την κατάχρηση ζωικών λιπαρών, όπως το χοιρινό, τα λουκάνικα και το αρνί. Αντίθετα θα πρέπει να προτιμάτε την κατανάλωση των άσπρων κρεάτων, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια, μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι, να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο και να τρώτε κατά προτίμηση ψητά ή βραστά.

2. Πρέπει να αποφεύγετε την κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών γιατί προκαλούν αφυδάτωση και δυσκολεύουν την απομάκρυνση των τοξινών. Επιτρέπεται η κατανάλωση ενός με δύο καφέδων την ημέρα και ενός ποτηριού κρασιού κατά προτίμηση κόκκινο. Καλύτερα είναι να αντικαταστήσετε τον καφέ με χυμούς φρούτων και αφεψήματα βοτάνων, όπως είναι το χαμομήλι, το τσάι του βουνού ή το πράσινο τσάι.

3. Μειώστε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Επίσης αποφύγετε την κατάχρηση του αλατιού ή των τροφών πλούσιων σε αλάτι, όπως είναι τα ξηρά τυριά, οι σάλτσες και τα σνακ επειδή το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση των υγρών και άρα στη δημιουργία της κυτταρίτιδας.

4. Βάλτε τη συστηματική και ελαφριά άσκηση στη ζωή σας. Η άσκηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και τονώνει τους μύες, ιδιαίτερα των μηρών και των γλουτών. Το καθημερινό περπάτημα σε έντονο ρυθμό για είκοσι με τριάντα λεπτά ή τα δέκα λεπτά άσκησης την ημέρα με το στατικό ποδήλατο στο σπίτι, είναι αρκετά ως μέτρα για τη σύσφιξη των μυών και βοήθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.

5. Πίνετε πολύ νερό, ένα με δύο λίτρα ημερησίως. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα και επιπλέον βοηθάει στην αποβολή των τοξινών.

6. Βάλτε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά. Πολλά από αυτά έχουν διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να καταπολεμούν την κατακράτηση των υγρών που οφείλεται στην κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Επίσης αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Προτιμήστε όσα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε και C που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

  • · Από τα λαχανικά προτιμήστε: πράσινα φασολάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες, καρότα, μαϊντανό, σέλινο, πιπεριές, κρεμμύδι, άνιθο, σπανάκι, μαρούλι και ραδίκια.
  • · Από τα φρούτα προτιμήστε: ακτινίδια, μήλα, φράουλες, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, ανανά.

7. Καταναλώστε σε επαρκείς ποσότητες όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά είναι πλούσια σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να ευνοούν την καλή λειτουργίατης κυκλοφορίας του αίματος και του ήπατος.

8. Καταπολεμήστε αποτελεσματικά με τη διατροφή τη δυσκοιλιότητα. Η καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Για το σκοπό αυτό καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:

  • · φρούτα, όπως δαμάσκηνα, ακτινίδια και εσπεριδοειδή,
  • · λαχανικά, όπως χόρτα, κολοκυθάκια βραστά και μπάμιες,
  • · όσπρια, όπως φακές και φασόλια, δημητριακά, όπως σίκαλη και βρώμη.

9. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, καταπολεμείστε το άγχος και αποφύγετε το κάπνισμα. Βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε από το στρες της δουλειάς και των υποχρεώσεων, όπως είναι μια βόλτα στη θάλασσα, ένα χόμπι ή κοιμηθείτε καλά. Το κάπνισμα επίσης είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία τοξινών, επηρεάζει την κατάσταση των αγγείων και συμβάλλει στην κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Γράφει η Γεωργία Κατσογριδάκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Μέλος Εταιρίας Παχυσαρκίας  

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις