«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στη Λάρισα

Δημοσιεύθηκε στις: 12 Αυγούστου 2012, 12:53

Την Δευτέρα 27 Αυγούστου στο κηποθέατρο Αλκαζάρ

Την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, παρουσιάζει, η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ στο πλαίσιο του 41ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής.

Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητά της, καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.

H παράσταση…

«Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με την σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα.

Ένας πυροβολισμός. Σκοτάδι. Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ένα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά.

Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την ιστορία. Οι ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο…

Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία…».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.

Ερμηνεύουν: Στέλιος Μάινας, Μηνάς Χατζησάββας, Άγγελος Μπούρας,  Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Παππά, Γιάννης Στάνκογλου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Γυναίκες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λένα Παπαληγούρα, Αρετή Πασχάλη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ