ΛΑΡΙΣΑ

Εκτός λειτουργίας 6 από τα 10 χειρουργεία του Πανεπιστημιακού!

Λίστες αναμονής και φυγή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξυπηρέτηση των Θεσσαλών ασθενών, με αφορμή τις βλάβες των χειρουργικών τραπεζιών, κρούει ο Χειρουργικός Τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα το χειρουργείο του Πανεπιστημιακού θα επιστρέψει στο κανονικό (αυξημένο) πρόγραμμα και υπηρεσιακοί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δυνατότητα «διεκπεραίωσης όλων των χειρουργικών επεμβάσεων».

Τα έξι (!) από τα δέκα χειρουργικά τραπέζια που διαθέτει σήμερα το ΠΝΛ είναι εκτός λειτουργίας και εφόσον το πρόβλημα διαιωνισθεί τότε οι αναβολές των επεμβάσεων, είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν τους ασθενείς με δεδομένο ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν μπορούν να αναβάλλονται επ’ αόριστον.

Αίτημα για αναβάθμιση των χειρουργικών κλινών (μέσω ένταξής του στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας) δεν έχει υποβληθεί στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, προφανώς ούτε και στο υπουργείο Υγείας, όταν καθημερινά «φουντώνει» η συζήτηση για ανάπτυξη φαινομένων παραοικονομίας (φακελάκι) και πως το πρόβλημα των βλαβών, αποτελεί επινόηση των γιατρών για ευνόητους λόγους.

Η συζήτηση αποκρύπτει τις πραγματικές ευθύνες των διοικούντων, όταν για παράδειγμα μονάδες του ΕΣΥ στη Στερεά Ελλάδα (όπως το ΚΥ Καρύστου, της Κύμης κ.ά.), μονάδες που υπάγονται δηλαδή στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια (5η ΥΠΕ) με αντίστοιχες της Θεσσαλίας, έχουν ήδη αποκτήσει νέα χειρουργικά τραπέζια, αφού έγκαιρα υποβλήθηκαν προτάσεις, εγκρίθηκαν τεχνικές προδιαγραφές, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Στ. Ελλάδας, διενεργήθηκε διαγωνισμός, τοποθετήθηκε ο νέος εξοπλισμός και μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει η αποπληρωμή τους.

Το παράδειγμα των μονάδων υγείας της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί ένα από τα μοναδικά της χώρας.

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Ρεπορτάζ Βαγγέλης Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις