«Να σταματήσει η αστυνομική επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», ζητά η Ηρώ Διώτη

Δημοσιεύθηκε στις: 11 Αυγούστου 2012, 19:08

Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις

Να σταματήσει η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» της αστυνομίας ζητούν με κοινή δήλωσή τους δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη – , οι οποίοι επικαλούνται τοποθετήσεις διεθνών οργανώσεων που αναφέρουν ότι παραβιάζονται από την κυβέρνηση οι διεθνείς συμβάσεις.

Σύμφωνα τη δήλωση των βουλευτών, «χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσαχθεί στο σωρό, εκατοντάδες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί από τους προσαχθέντες έχουν υποστεί ξυλοδαρμό και την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για τους κρατούμενους που, βάσει συμβάσεων, δικαιούνται διεθνή προστασία».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ακόμη ότι διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις με αδιαμφισβήτητο κύρος, «έχουν ζητήσει τη διακοπή της επιχείρησης, ασκώντας δριμεία κριτική στη ‘θεωρητική’ της βάση, την απαράδεκτη ταύτιση ‘παράτυπης μετανάστευσης’ και εγκληματικότητας, που απηχεί την απεχθή λογική της συλλογικής ενοχοποίησης.

Προσθέτουν επίσης ότι η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη μεταφορά σε αστυνομικά τμήματα μεταναστών που διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα, και σημειώνουν ότι σύμφωνα με το Human Rights Watch, «οι συνεχιζόμενες σκούπες με στόχο τους μετανάστες, βασισμένες μόνο και μόνο στην εμφάνισή τους, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις». Αναφέρουν ακόμη ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες τονίζει ότι «μέχρι σήμερα η αστυνομία εμποδίζει στην ουσία την πρόσβαση στο άσυλο».

Στη δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν ακόμη ότι την ίδια στιγμή αστυνομικοί και κάτοικοι των περιοχών όπου μεταφέρθηκαν -αιφνιδιαστικά, εν μέσω καύσωνα και χωρίς σχεδιασμό- πολλοί από τους συλληφθέντες, δηλώνουν εξοργισμένοι και προσθέτουν ότι στη «Θράκη, εκτός από την έλλειψη κατάλληλων χώρων, τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης έχουν διακοπεί ή πρόκειται να διακοπούν, ενώ η μετατροπή αστυνομικών σχολών σε φυλακές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ενώσεις αστυνομικών. Το μείζον για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι η αποθήκευση ανθρώπων και η εξεύρεση στρατοπέδων για τη φυλάκισή τους».

Καταλήγοντας στη δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «η ποινικοποίηση της φτώχειας, ο πόλεμος κατά των ξένων φτωχών και ο ρατσισμός δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των όλο και φτωχότερων Ελλήνων. Αν κάτι εγγυώνται, αντίθετα, είναι την περαιτέρω κοινωνική αποσύνθεση, την επιβράβευση της ρατσιστικής βίας, κρατικής και παρακρατικής, και βέβαια το διασυρμό της χώρας μας διεθνώς».

Τη δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές:

Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτής Α’ Αθήνας

Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής Β΄ Αθήνας

Θοδωρήs Δρίτσα, βουλευτής Α’ Πειραιά

Κώστας Ζαχαριά, βουλευτής Αρκαδίας

Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής Αχαΐας

Τάσος Κουράκης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας

Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, βουλευτής Ξάνθης

Αϊχάν Καραγιουσούφ, βουλευτής Ροδόπης

Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτής Σερρών

Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας

Χρήστος Καραγιαννίδης, βουλευτής Δράμας

(eklogika.gr)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ