ΛΑΡΙΣΑ

Για την πώληση της ΑΤΕ μίλησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε συνέντευξη σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό

Ειδικότερα, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη τα εξής:

Σε 32 χιλιάδες περισσότερα νοικοκυριά κτηνοτρόφων η εξισωτική αποζημίωση

«Η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στα 160 εκατ. Ευρώ ήταν μία από τις τρεις μόνο δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε περικόψει το ποσό αυτό στα 100 εκατ. Ευρώ. Αντί λοιπόν για 72 χιλιάδες νοικοκυριά κτηνοτρόφων που θα την πάρουν τώρα, θα την έπαιρναν μόλις 40 χιλιάδες. Η εξισωτική αποζημίωση είναι μια μεγάλη ανάσα σε ανθρώπους με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα καθώς καταβάλλεται σε κτηνοτρόφους και αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές περιοχές, τους δίνεται ως αντιστάθμιση για το γεγονός ότι καλλιεργούν χωράφια χωρίς μεγάλες αποδόσεις, έχουν φτωχούς βοσκότοπους».

Χρειάζονται γρήγορες και γενναίες αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δίνει έναν σκληρό αγώνα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας προκειμένου στη συνέχεια να πετύχει την καλύτερη δυνατή επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες και της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, με σταθερά βήματα θα κινηθούμε. Θεωρώ ότι χρειάζονται γρήγορες και γενναίες αποφάσεις για να μπορέσει η χώρα ν’ ανακτήσει το χαμένο έδαφος».

Μόλις το 13% των χορηγήσεων της ΑΤΕ κατευθύνονταν σε αγρότες

«Ευχής έργον θα ήταν να μπορούσε η Αγροτική να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα που δε μπορεί να μας αφήνουν αδιάφορους. Στην πρόσφατη άσκηση προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η ΑΤΕ κατετάγη τελευταία ανάμεσα στις 91 Τράπεζες χωρών της ΕΕ. Το τελευταίο διάστημα, μόλις το 13% των χορηγήσεων της ΑΤΕ κατευθύνονταν σε αγρότες ή Συνεταιρισμούς. Την ίδια ώρα τα επιτόκια είχαν αυξηθεί τόσο που δυσχέραιναν ιδιαίτερα την παροχή ρευστότητας στον αγροτικό τομέα.

Το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ΑΤΕ φαίνεται ανάγλυφα από το γεγονός ότι μόλις λίγες εβδομάδες από την προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, όπου στο κείμενο της Διακήρυξης Αρχών γινόταν αναφορά στην ΑΤΕ και στην προσπάθεια εξυγίανσής της, έρχεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία βάσει της νομοθεσίας επιλαμβάνεται ως Εποπτεύουσα Αρχή για τις τράπεζες που κρίνονται μη βιώσιμες και προχωρεί στη μεταβίβαση του «υγιούς τμήματος» στην Πειραιώς. Θέλω να πιστεύω ότι το νέο τραπεζικό σχήμα, θα συνεχίσει να παρέχει στους αγρότες και κτηνοτρόφους τα τραπεζικά προϊόντα και τη ρευστότητα που χρειάζονται.

Εξοικονομεί 4 εκατ. ευρώ μόνο από ενοίκια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Μία από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε, με τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη, ήταν να επισκεφθούμε το πρώην κτίριο του «ΚΕΡΑΝΗ» στην οδό Θηβών, το οποίο έχει ανακαινισθεί πλήρως εδώ και 8 χρόνια και μπορεί να στεγάσει το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου μας και των εποπτευόμενων Οργανισμών που σήμερα είναι διάσπαρτες σε τουλάχιστον 14 κτίρια στην Αθήνα με το Δημόσιο να καταβάλλει πάνω από 4 εκατ. ευρώ ετησίως σε ενοίκια. Ζητήσαμε και εξασφαλίσαμε τη συναίνεση του Πρωθυπουργού για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών μας στο εν λόγω κτίριο, που είναι βιοκλιματικό, και θέλω να πιστεύω ότι το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις